Hlavní obsah

Hospodářská situace země je stále horší, tvrdí Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou i nadále velmi skeptičtí k hospodářské situaci země - 70 procent občanů ji považuje za špatnou. Za dobrou ji v průzkumu CVVM označilo pět procent lidí a zbývajících 24 procent občanů má neutrální názor. O něco pozitivněji lidé vnímají situaci domácností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Aktuální hodnocení ekonomické situace je zřetelně horší než před rokem, kdy byl podíl kritického hodnocení celkově o sedm procentních bodu nižší. Naopak o čtyři procentní body vyšší byl v listopadu 2011 podíl neutrálního hodnocení. Ve srovnání s říjnovým průzkumem k výraznější změně nedošlo.

Hodnocení současné ekonomické situace (v procentech)
leden 2012říjen 2012listopad 2012
špatná626970
neutrální302624
dobrá755
zdroj: CVVM; zbývající procenta představují odpověď  nevím

Významné zhoršení hodnocení lze pozorovat i v porovnání s počátkem tohoto roku, v delším časovém horizontu pak lze vidět přes drobné odchylky jasný trend postupného zhoršování hodnocení ekonomické situace od počátku roku 2011.

Domácnosti si v očích Čechů stojí lépe

Optimističtější jsou Češi v hodnocení životní úrovně vlastních domácností. Aktuální výsledky ukazují, že necelé dvě pětiny (38 procent) lidí mají podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti, z toho pět procent ji hodnotí jako velmi dobrou a 33 procent jako spíše dobrou.

Naopak za špatnou považuje životní úroveň své domácnosti necelá čtvrtina (23 procent) občanů, přičemž 18 procent ji považuje za spíše špatnou a pět procent za velmi špatnou. Dvě pětiny (39 procent) obyvatel pak životní úroveň své domácnosti hodnotí neutrálně.

Proti předchozímu průzkumu z letošního října tak nastalo mírné zlepšení, když podíl příznivého hodnocení vzrostl o čtyři procentní body a naopak podíl negativního hodnocení se o tři procentní body snížil. V porovnání s výsledkem zaznamenaným CVVM v listopadu 2011 lze naopak vidět nárůst podílu hodnocení životní úrovně jako špatné o čtyři procentní body.

Reklama

Výběr článků

Načítám