Hlavní obsah

Hospodaření státu jako na dlani: lidé ho budou moci sledovat na webu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na portálu veřejné správy si budou moci lidé prohlédnout ve zjednodušené formě data o průběžném hospodaření státu. Pokud nenastane žádná komplikace, portál by měl fungovat od března 2013, sdělil ředitel projektu Státní pokladny Radoslav Bulíř. Systém Státní pokladny propojí od ledna všechny státní organizace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozpočet na rok 2013 již v systému Státní pokladny je. Ministři tak budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu. Náklady na vytvoření systému činily ke konci června letošního roku 3,2 miliardy korun.

Roční náklady s obsluhou systému jsou nyní kolem 500 miliónů korun. Ministerstvo financí (MF) počítá ve standardním provozu následně s nižšími náklady.

Všechny ministerstva a rozpočtové organizace se zapojí do systému Státní pokladny od ledna 2013. Bude v něm tak více než 17 500 účetních jednotek. Půjde nejen o ministerstva, ale i státní fondy, obce, kraje nebo veřejné vysoké školy.

Systém Státní pokladny začalo ministerstvo financí připravovat v roce 2008. Podle původních plánů měl začít fungovat již od roku 2010, následně MF plány posunulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám