Hlavní obsah

Hlučínsko se bouřilo kvůli outletovému centru v Ostravě, cesta ale povede jinudy

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli výstavbě takzvaného outletového centra s obchody s levným značkovým zbožím v Ostravě-Přívoze, které bude prvním v Moravskoslezském kraji, se vzbouřily obce z Hlučínska. Nesouhlasí s napojením centra Outlet Arena Moravia na Hlučínskou ulici, protože se bojí kolapsu dopravy.

Foto: Vizualizace – TK development

Do outletového centra se mají lidé dostat dvěma způsoby: z Hlučínské ulice a z kruhového objezdu nad dálnicí D1.

Článek

To by se teď mělo změnit, protože investor centrum napojí na dálnici D1, v jejíž blízkosti u důležité silnice mezi Ostravou a Hlučínem, ale i poblíž řeky Odry vznikne. Otevřít se má na konci letošního roku.

Vzhledem k tomu, že tato stavba ovlivňuje velkou část Moravskoslezského kraje, vložilo se do procesu město Ostrava i krajský úřad, který si pozval odborníky, aby zkusili najít řešení této situace. A to se našlo.

„Outletové centrum je možné napojit na dálnici,“ sdělil v úterý novinářům náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka (ODS) s tím, že je to výborná zpráva, v kterou již někteří nedoufali.

„Aktivita teď bude muset pokračovat na straně nového investora, tedy developerské společnosti TK Development, Ředitelství silnic a dálnic ČR, ministerstva dopravy a města Ostravy,“ shrnul Unucka.

Investor zatím žádnou oficiální žádost nepodal

Náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak) potvrdil, že opravdu došlo k posunu v celé záležitosti.

„Investor se zavázal, že přípojku z kruhového objezdu k outletu zaplatí a bude ji také udržovat,“ sdělil Riger s tím, že ale zatím žádnou oficiální žádost od investora, kterou by žádal o územní rozhodnutí o napojení na kruhový objezd na Slovenské, město neobdrželo. „Navíc v tuto chvíli není jasné, který orgán státní správy bude věcně příslušný pro vydání tohoto rozhodnutí,“ upozornil náměstek.

Outlet chce přitáhnout i zákazníky z Polska

„Možnost napojení outletového centra Outlet Arena Moravia z dálniční křižovatky Místecká formou stavby místní komunikace vítáme a o jeho realizaci již jednáme s dotčenými orgány. Aktuálně připravujeme podklady pro projektovou dokumentaci a po jejím projednání budeme žádat o stavební povolení. Následnou výstavbu jsme ochotni kompletně financovat,“ uvedl v úterý projektový manažer TK Development Roman Vachta.

Outlet Arena Moravia má ambice přitáhnout zákazníky nejen z Ostravy a Moravskoslezského kraje, ale i z Polska. K dispozici v něm podle prvotních informací bude 70 obchodů světoznámých značek, které budou prodávat své zboží za zlevněné ceny. U centra vznikne i parkoviště s kapacitou 800 míst. Počítá se i s kyvadlovou dopravou z centra Ostravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám