Hlavní obsah

Hazardní hry i loterie budou mít těžší život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí připravilo návrh, který má zpřísnit podmínky pro udělení licence pro provozování legálních hazardních her, například kasin. Žadatele bude stát více prověřovat, zvýší se i výše tzv. jistin, které společnosti skládají. Pokud zákon projde schvalovacím procesem, měl by začít platit od příštího roku.

Foto: Petra Kulhánková

finalisté turnaje dvojic Mistr Double In. Zleva Jiří Kulhánek, Karel Poklop, František Humpula a Daniel Barbořák

Článek

"Nelíbí se nám, že do toho byznysu není vidět. Veřejnost nemůže kontrolovat, kdo se v tom byznysu pohybuje. Není jasné, kam se odvádí peníze na veřejně prospěšné účely," řekl včera náměstek ministra financí Tomáš Prouza s tím, že tento byznys přitahuje kriminální živly, což zvyšuje bezpečnostní rizika.

Nepopřel, že přípravu zákona urychlil i letní výbuch před kasinem v centru Prahy. Teprve potom se začalo mluvit o tom, že v ČR je nejvíce kasin na obyvatele v Evropě a jejich majitele téměř nikdo nekontroluje. Vlastnická struktura kasin by nyní měla být veřejně přístupná na internetu. Řada nových opatření zajistí lepší bezpečnost a vyloučení nežádoucích živlů z podnikání v oblasti sázkových her," řekl Prouza.

Pokud návrh projde, začne ministerstvo financí při udělování licencí spolupracovat s ministerstvem vnitra. Novinkou je i to, že povolení bude moci zrušit i poté, co ho udělí, pokud se o majiteli objeví nové, nežádoucí informace.

Vyšší jistiny

Podnikání v loteriích a sázení by mělo být náročnější i finančně. Loterijním firmám, například Sazce, by měl stoupnout základní kapitál o polovinu na 150 miliónů korun, pro kurzové sázení bude nutné mít základní jmění 60 miliónů místo dosavadních deseti miliónů. Kasina budou muset mít 60 miliónů. "Je neúnosné, aby základní 100miliónový kapitál šly složit dvě dvacetileté dívky, jež si na to nemohly nikdy vydělat," řekl Prouza.

Zvýší se také tzv. jistota, což je povinná částka na krytí případných rizik uložená na vázaném účtu v bance. Pro kurzové sázení se jistota zvedne na 30 z deseti miliónů korun a u kasin z 20 miliónů korun na třicet.

Peníze musejí dostat skutečně potřební

Provozovatelé hazardních her musejí ze zákona část výtěžku odvádět na veřejně prospěšné účely. Realita je však často jiná. Novela proto umožní dohlédnout, kam peníze skutečně míří. "Stávalo se například, že peníze putovaly na účty nadací, jež si provozovatelé sami zřídili," upozornil Prouza.

Novela provozovatelům také nařídí každoročně zveřejnit v Obchodním věstníku i na internetu jména příjemců, výši příspěvku, celkovou výši příspěvku za poslední tři roky, případně majetkové či osobní propojení se správcem nadace a také konkrétní účel využití peněz. 

Na výherní automaty pouze akciové společnosti

Výherní automaty budou nově smět provozovat pouze akciové společnosti s minimálním kapitálem 15 miliónů Kč. Povinná jistota (částka na krytí případných rizik uložená na vázaném účtu v bance) jim vzroste ze dvou miliónů na pět mil. Kč.

Jinak by se měly platit poplatky, které z hracích automatů putují do pokladen obcí. MF navrhlo odvádět pevných 1200 korun za každý započatý měsíc z každého přístroje.

Celkové tržby loterijního a sázkového průmyslu v roce 2003 meziročně vzrostly o více než desetinu na 78 miliard korun.  Na počátku devadesátých let to bylo více než desetkrát méně. Příjmy státu z toho tvořily dvě miliardy korun, 875 miliónů korun získaly rozpočty obcí, a dalších 1,9 miliardy korun směřovalo na veřejně prospěšné účely.

Reklama

Související témata:

Související články

Hazard stojí Česko ročně milióny na daních

Šedá ekonomika, jíž podle odhadů ekonomů ročně proteče až 200 miliard korun, má spoustu postranních uliček. V jedné z nich bychom našli také řadu českých...

Výběr článků

Načítám