Hlavní obsah

Havlíček podepsal smlouvu o dostavbě Dukovan

Stát a energetická společnost ČEZ v úterý uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (vlevo) a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš podepsali 28. července 2020 v Praze smlouvy mezi státem a energetickou firmou ČEZ k přípravě nového jaderného bloku v Dukovanech.

Článek

Beneš řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022, tendr chce vypsal letos v prosinci. Zároveň potvrdil, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba šest miliard eur – kolem 160 miliard korun.

Havlíček potvrdil, že nový blok elektrárny by se měl začít stavět v roce 2029.

„Pro stát je klíčové, že se investor zavazuje do roku 2024 dojednat smlouvu s dodavatelem a intenzivně pokračovat v přípravě nových jaderných zdrojů. Tak aby nový blok Dukovan uvedl do provozu v roce 2036. Což znamená zajistit stabilitu a energetickou bezpečnost a zároveň dodávky levné a bezemisní elektrické energie,” uvedl ministr.

„V zájmu ČEZ je mít soutěž co nejvíce uchazečů, kteří budou proti sobě soutěžit, a tím pádem se vzájemně nutit k vylepšování nabídek, protože potřebujeme získat co nejlepší nabídku nakonec. Z tohoto důvodu není zájmem ČEZ, aby kohokoliv vyřazoval," nechal se slyšet generální ředitel Beneš.

Vláda schválila model financování nového jaderného bloku

Domácí

„Na druhé straně, ve smlouvě mezi státem a ČEZ, kterou jsme podepsali, jsou popsány základní bezpečnostní zájmy státu a způsoby jejich prosazování, a zde se říká, že stát může i v průběhu soutěže nebo na jejím konci říct, že chce některého z uchazečů z bezpečnostních důvodů vyřadit,” dodal Beneš.

Havlíček a premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj mají na záležitost podobný pohled jako on a jsou pro to, ponechat co nejvíce uchazečů v soutěži co nejdéle.

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl uvedl, že Česko Dukovany nedostavuje, ale nahrazuje polovinu kapacity jejího současného výkonu. Současné bloky elektrárny by podle dřívějších informací měly být odstaveny zhruba v letech 2035 až 2037.

Zaměstnanec dukovanské elektrárny je pozitivní na koronavirus

Koronavirus

Nový jaderný blok v Dukovanech by stát měl při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem. Stát by se měl na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měl zaplatit ČEZ, který bude hradit také všechny případné dodatečné náklady.

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR protestují ekologové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám