Hlavní obsah

H&C předala ministerstvu konečnou nabídku na D47

PRAHA

Projektová společnost vedená firmou Housing&Construction předala ministerstvu dopravy konečný návrh dodatku k dohodě o výstavbě dálnice D47 z Lipníka do Ostravy. K ústupkům H&C patří to, že přistoupila na realizaci na základě částečných stavebních povolení a také souhlasila, že obchvat Ostravy postaví bez dodatečných nákladů pro stát.

Foto: Libor Knížek

zámek v Hořovicích

Článek

"Dodatek předložený H podle požadavku ministerstva dopravy je tou nejlepší a poslední nabídkou společnosti," řekl předseda dozorčí rady H a bývalý náčelník Generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

Cílem a zájmem firmy je podle něj postavit celou dálnici. H také souhlasila, že se s kontaminací Černého potoka u Ostravy vypořádá na vlastní náklady. Podle Šedivého z těchto a dalších změn vyplývá, že riziko překročení stropní částky 125 miliard korun se výrazně snížilo či téměř pominulo.

Vláda projedná dálnici v pondělí

Ministerstvo má návrh po projednání v meziresortním připomínkovém řízení předložit v pondělí vládě. Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Milana Šimonovského ale nemá pětiměsíční jednání o úpravách dohody výrazný úspěch.

Ministr uvedl, že upravená realizační dohoda se nebude příliš lišit od původní smlouvy a bude obsahovat jen formálně právní změny, které uspokojí obavy z nejednotného výkladu v budoucnosti. Pochybnosti přetrvávají i kolem ceny projektu.

Ministerstvo dopravy proto pro vládu připravuje alternativní řešení, které by respektovalo plánovaný harmonogram dokončení dálnice do roku 2009 i maximální cenu pro případ, že by kabinet neodsouhlasil realizační dohodu s H Pro ten případ je H připravena projekt ukončit o požadovat po státu náhradu nákladů.

H: naše cena je nejlepší

Konsorcium H prostřednictvím svého mediálního zástupce zveřejnila tři různé odhady ceny výstavby. Z textu vyplývá, že podle vlastních výpočtů společnosti H by cena činila 49,8 miliardy Kč, Ředitelství silnic a dálnic cenu odhadlo na 48,1 miliardy Kč a přední světová konzultační společnost EC Harris výstavbu D47 ocenila na 47,4 miliardy Kč.

Rozdíl zmíněných cenových odhadů se pohybuje od 3,4 do 4,9 %. "Vezmeme-li v úvahu, že podmínky Realizační dohody zaručují, že celková cena výstavby nepřekročí hranici 49,8 miliardy korun, je rozdíl mezi jednotlivými cenovými odhady nepatrný," uvedl Amir Ronen, ředitel projektu D47. "Toto srovnání vychází jednoznačně ve prospěch ceny výstavby ve výši 49,8 miliard Kč garantované společností H," dodal Ronen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám