Hlavní obsah

Grassův odchod burzy neovlivnil, víra v oživení trvá

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Světové akcie v závěru týdne poněkud po výběrech zisků, vlna optimismu ohledně oživení světové a především americké ekonomiky však zůstává silná. Rezignace nejvyššího šéfa newyorské burzy Richarda Grassa se na obchodování téměř nijak neprojevila.

Foto: Milan Turek

Vchod do Muzea Karla Maye v Drážďanech-Radebeulu střeží Indián

Článek

Komentátoři se však neustále vracejí k této události a hodnotí ji z mnoha úhlů, nejčastěji si berou na mušku etický rozměr aféry. Podle kanadského listu Financial Post se čím dál silněji projevuje údiv nad tím, jak je možné, že šéf burzy si napočítal stamiliónou odměnu v době, kdy ještě nejsou zapomenuty závratné ztráty majetku akcionářů v období propadu trhů v minulých třech letech. Investoři, individuální i institucionální, v těchto letech ztratili bilióny dolarů.

Trh je navíc ovlivněn mnoha případy špatného hospodaření firem, jejichž šéfové se snažili neetickým a často i nezákoným počínáním obohatit na úkor ostatních, bankroty těchto firem poškodily akcionáře. Regulační funkce organizátora trhu zřejmě nebyla na patřičné výši. To může být jedním z důvodů hněvivé reakce veřejnosti, i když Grassova odměna se zase tak příliš nevymyká z průměru příjmů velkých šéfů amerického průmyslu a obchodu v posledních letech.

Další experti se podivují nad tím, že Grasso, vyjímečně schopný, ale značně egocentrický šéf, za jehož vedení se příjmy burzy znásobily, odešel obviněn z neetických činů, ale ostatní členové vedení, kteří mu takové jednání umožnili, zůstávají. Měli by možná odejít všichni, dodávají znalci poměrů na newyorské burze.

Hurikán Isabel trhy ovlivní jen zčásti

Newyorská burza i Nasdaq v pátek v úvodu podléhaly tlaku na výběr zisků z prudkého růstu v předchozích dnech. Růst kursu zanamenal především přední světový výrobce sportovního ošacení a obuvi Niké, jeho akcie zpevnily o 7,2 procenta po lepších než předpokládaných výsledcích hodpodaření. Škody napáchané hurikánem Isabel se podle Josefa Stoulila ze společnosti Afin Brokers na americkém akciovém trhu významně neprojeví, výjimkou je ale osud některých primárních emisí z postižených oblastí.

Pojišťovny původně odhadovaly svoje výdaje na krytí škod na čtyři miliardy dolarů, nyní však na méně než jednu miliardu dolarů. Evropské akcie v pátek oslabovaly, zvláště v odpoledních hodinách. Akcie nizozemského operátora KPN přechodně oslabily po zprávě, nizozemská vláda prodala 12 procent těchto akcií za dvě miliardy eur společnosti Citigroup Global Markets Ltd. Vládní podíl v KPN se tak zredukoval na 19,3 procenta a zřejmě bude dále klesat.

Výběry zahraničních investorů oslabily český trh

Český akciový trh v pátek dále oslabil po výběrech zisků především zahraničními investory. Pokles indexu PX 50 o 0,64 procenta na 635,2 bodu se prosadil po dalším sestupu kursu nejobchodovanějšího titulu - Komerční banky. Ta v pátek oslabila o 3,27 procenta na 2485 Kč. Český Telecom zpevnil o 2,42 procenta na 321,20 Kč, Unipetrol o 1,35 procenta na 63,59 Kč a ČEZ o 0,46 procenta na 138,89 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

ČEZ a Telecom zrychlily krok

Domácí akciový trh začal v novém týdnu váhavě. Objemy a aktivita nebyly výrazné, teprve odpoledne se projevil větší zájem investorů. Nejvíce zpevnily akcie...

Akcie KB znovu zpevnily

Akcie Komerční banky v úterý zmenšily svůj propad z posledních dní rychlým růstem, když zpevnily o 4,18 procenta na 2570 Kč. Spolu s oběma telekomunikačními...

Komerční banka nad 2600 Kč

Růst českého trhu s akciemi ve středu zařídily především oba přední bankovní tituly - Komerční banka a Erste Bank. Po několika dnech posílil i Unipetrol,...

Výběr článků

Načítám