Hlavní obsah

Google souhlasí, že zaplatí 297 milionů kvůli neoprávněnému sběru dat pro Street View

Novinky, bož

Americká technologická společnost Google v USA přistoupila na urovnání mnohaletého sporu ohledně sběru osobních dat při fotografování ulic pro funkci Street View, která je součástí stránek Google Maps. Společnost souhlasila s tím, že zaplatí odškodné 13 milionů dolarů (297 milionů korun) organizacím, které se zabývají ochranou soukromí, uvedla televize CNN.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo společnosti Google na veletrhu VivaTech v Paříži. Ilustrační snímek

Článek

Podle CNN Googlu v případě soudu hrozilo, že by byl nucen vyplatit mnohem vyšší částku, v řádu miliard dolarů. Dohodu musí ještě schválit soudce.

Kauza vznikla v roce 2010, kdy vyšlo najevo, že Google při snímkování ulic sbíral z wi-fi sítí osobní údaje, včetně e-mailových adres či hesel.

Společnost se zprvu bránila tím, že sběr dat proběhl neúmyslně. Vyšetřovatelé však dospěli k opačným závěrům. Program pro získávání informací měl být do snímkovacích zařízení vložen úmyslně, a to již v roce 2007.

V rámci soudní dohody společnost souhlasí, že vymaže všechna dosud nezničená data. Dále se zavazuje, že napříště by taková data shromažďovala výhradně se souhlasem uživatelů.

Organizace, jež Google žalovaly, také dosáhly toho, že společnost založí webovou stránku s radami, jak bezdrátové (wi-fi) sítě lépe chránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám