Hlavní obsah

Gigant Apple kvůli odhadovaným nižším tržbám oslabil i ostatní firmy

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie množství předních světových firem na evropských i amerických burzách ve čtvrtek oslabily poté, co americký technologický obr Apple snížil odhad svých tržeb za fiskální čtvrtletí, které skončilo 29. prosince.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Zhoršení výsledků přičítá šéf Applu Tim Cook hlavně slabším prodejům iPhonů v Číně a obchodním sporům USA s Pekingem.

Článek

Šéf Applu Tim Cook v dopise investorům napsal, že za období, jež zahrnovalo i vánoční nákupní horečku, předpokládá nejméně o pět miliard dolarů nižší tržby, než se očekávalo. Zhoršení podle něj způsobil zejména slabší prodej chytrých telefonů iPhone v Číně a také obchodní spory USA s Pekingem. Je to poprvé od nástupu iPhonů před 12 lety, co Apple nenaplnil predikce.

Dopad nejen na dodavatele

Analytici očekávali tržby okolo 91,5 miliardy dolarů (dva biliony Kč) a samotný Apple předpokládal 89 až 93 miliard. Cook však překvapivě oznámil, že odhaduje tržby jen na 84 miliard (1,9 bilionu Kč).

Akcie Applu ztrácely už ve středu a v USA jeho hodnota sestoupila pod 700 miliard dolarů (15,9 bilionu Kč). Loni v srpnu přitom hodnota Applu jako první americké firmy v dějinách dosahovala bilionu dolarů.

Včera po Cookově oznámení jeho akcie ztrácely dál. Na frankfurtské burze krátce po otevření oslabily o téměř devět procent a stejná situace se opakovala po začátku obchodování na Wall Streetu. Dopad to mělo i na ostatní firmy, a to nejen na dodavatele Applu, když třeba rakouský výrobce čipů AMS odepsal více než pětinu své tržní hodnoty, ale i další firmy napojené na čínský trh.

O zhruba tři procenta se propadly akcie výrobce luxusních oděvů a doplňků Burberry. Podobně na tom byla společnost Kering zastřešující značky Gucci, Yves Saint Laurent a Alexander McQueen. O více než tři procenta se propadla hodnota akcií švýcarského výrobce hodinek Swatch a klesaly též akcie těžařských gigantů Rio Tinto, Glencore či BHP Billiton.

Scénář se ještě může opakovat

Jak upozornila stanice CNN, čínské zpomalení bude zřejmě na západní společnosti dopadat i nadále. Na čínský trh jsou silně navázané firmy jako General Motors, Volkswagen či Starbucks, jež zveřejní své zprávy v nadcházejících týdnech.

Očekává se, že loňský růst čínské ekonomiky byl nejslabší od roku 1990 a letošek bude v tomto ohledu i kvůli obchodním sporům Číny s USA ještě horší.

„Tento rok by pro západní značky mohl být velmi tvrdý,“ citovala CNN analytika investiční společnosti China Market Research Group v Šanghaji Benjamina Cavendera.

Reklama

Výběr článků

Načítám