Hlavní obsah

Gandalovič chce utlumit půjčky mladým na byty

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lidé, kteří plánovali vzít si v budoucnu výhodné státní půjčky na bydlení, nemají jisté, že je dostanou. Nový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS) je totiž chce postupně utlumit. Řekl to Právu v rozhovoru.

Článek

Mladí dnes mohou získat až třísettisícovou půjčku na výstavbu či koupi bytu nebo domu a až 150 000 korun na jejich modernizaci. Úrok činí jen 2 procenta ročně, žádné poplatky se neplatí.

Kolik úvěrů poskytnuto*
Výše                                                         Počet
Až 300 000 Kč                                        9000
Až 150 000 Kč                                        7000

* ke konci 1. pol. 2006

Půjčky zavedla Paroubkova vláda na základě dvou svých nařízení. Půjčky na pořízení bydlení odstartovaly v prosinci 2004 a do poloviny letošního roku je získalo celkem devět tisíc žadatelů. Půjčka na modernizaci se poskytuje od letošního března a uzavřeno bylo k témuž datu sedm tisíc úvěrových smluv.

Zavedení půjček podpořily všechny parlamentní strany s výjimkou ODS. Jejím argumentem bylo to, že jde o líbivé a nesystémové opatření, které se hradí z peněz všech daňových poplatníků.

"Já samozřejmě nechci říct, že ty půjčky jaksi zrušíme okamžitě nebo něco takového. Ale rozhodně já nebudu navrhovat, aby se v tomto programu pokračovalo," uvedl ministr. Podle jeho slov tyto půjčky představují "produkt, který patří minulosti".

Na otázku Práva, zda by to znamenalo v praxi jejich postupné utlumování, odpověděl: "Bojím se, že máte pravdu."

Gandalovič soudí, že nejlépe pomůžeme mladým, když zderegulujeme nájemné. "Tím pádem na té části trhu, která je v současné době už volná, ty nájmy klesnou," soudí ministr. Za lepší nástroje než státní půjčky považuje hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.

V návrhu rozpočtu zatím dost peněz

Gandalovič blíže nerozvedl, jak by utlumení půjček chtěl dosáhnout. Cestou k tomu by mohlo být, kdyby ministr prosadil některý rok ve Sněmovně snížení rozpočtu SFRB na tyto účely. Mohlo by se to stát už pro příští rok, protože poslanci budou rozpočet fondu teprve schvalovat. V návrhu se na třísettisícové půjčky předpokládá 1,5 miliardy, na stopadesátitisícové 0,7 miliardy korun.

Na druhé straně je otázka, jestli ostatní politické strany takové snížení připustí. "Uvažovat o utlumení půjček považuji za nešťastné. Teprve nedávno byly zavedeny a dost se osvědčily. Dovedu si představit změnu jejich podmínek, ale zrušení nebo utlumení by nebylo dobré," řekl Právu poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

I mnozí odborníci považují půjčky za přínosné. "Je to významná pomoc mladým lidem. Díky půjčkám si mohou mladí s pomocí vlastních peněz vyřešit investičně náročné bydlení a dobrovolně tak odkládají spotřebu, jako je nákup aut, dovolené apod.," soudí Josef Vlášek, místopředseda České společnosti pro rozvoj bydlení.

Půjčku mohou získat podle současných podmínek manželé, přičemž alespoň jeden z partnerů nesmí dovršit v roce podání žádosti 36 let, dítě není podmínkou. A také ten, kdo nežije v manželství, pečuje aspoň o jedno nezletilé dítě a splňuje podmínku věku.

Splátky půjček u úvěru 300 000 korun na dvacet let činí asi 1500 korun měsíčně, při úvěru 150 000 korun se splatností 10 let činí zhruba 1400 korun.

U třísettisícové půjčky je navíc možný odečet 30 000 korun za každé živě narozené či osvojené dítě. Odečet není možný jen při "koupi" družstevního bytu.

Reklama

Související články

Hypotéky rostou rychleji než jiné půjčky

Češi si půjčují stále více peněz na nákup bydlení i nejrůznějšího zboží. Hypotéky nyní podle údajů bank rostou o polovinu rychleji než ve stejném období před...

Výběr článků

Načítám