Hlavní obsah

Francouzský soud uvolnil zadržené letadlo SkyEurope

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Paříž
Aktualizováno

Francouzský soud v úterý rozhodl o uvolnění letadla nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope, které zadrželo pařížské letiště Orly před dvěma týdny. Sdělil to mluvčí společnosti Tomáš Kika. Mluvčí soudu Ghislaine Cavaillesová to potvrdila.

Článek

Cavaillesová uvedla, že rozhodnutí je uplatnitelné ihned, takže ze dveří letadla mohly být okamžitě odstraněny pečeti.

Letadlo se má podle mluvčího SkyEurope vrátit na Slovensko ještě dnes, jakmile se k němu dostane posádka. "Jsme rádi, že se potvrdilo, že ochrana před věřiteli funguje tak, jak má, a že je respektovaná i mimo území Slovenska," uvedl Kika. Dodal, že rozhodnutí soudu je jistou zárukou pro cestující společnosti, že se v době soudní ochrany nebude podobný případ opakovat.

Důvodem, proč bylo na pařížském letišti Orly už od 22. června zadržováno jedno z letadel SkyEurope, jsou údajné nesplacené dluhy. "Režim ochrany před věřiteli nás má právě před takovými případy dostatečně ochránit,“ zdůraznil Kika. Firma podle něj bude požadovat finanční kompenzaci.

Zadlužená společnost SkyEurope v součanosti každé letadlo zoufale potřebuje. Nyní disponuje pouze osmi Boeingy 737 včetně stroje zadržovaného v Paříži. Přitom pro bezproblémové provozování všech svých pravidelných linek v létě nezbytně potřebuje deset letounů.

SkyEurope patří k nízkonákladovým aerolinkám, jež cestujícím nabízejí nejlacinější letenky. Například na letišti v Praze-Ruzyni je tato slovenská společnost po Českých aeroliniích druhým největším dopravcem, loni přepravila 1,1 miliónu pasažérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám