Hlavní obsah

Francouzské supermarkety nechávají otevřeno i po odchodu zaměstnanců

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva velké francouzské řetězce prodloužily otevírací dobu s využitím automatických pokladen. Nová metoda jim dovoluje vydělávat víc a vyhovět pravidlům o omezení pracovní doby, která v posledních desítkách let prosadily odbory. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Logo Carrefour ve Francii

Článek

Řetězec supermarketů Casino Guichard Perrachon nechává po odchodu zaměstnanců otevřených 200 prodejen s automatickými pokladnami. Konkurenční Carrefour začal letos v Paříži testovat prodejnu s nonstop otevírací dobu 24 hodin sedm dní v týdnu.

Obchod zavře vitríny s alkoholem a prodej masa a sýrů na váhu, ale lidé mohou dál nakupovat z regálů a zaplatit u automatických pokladen. Zaměstnanci bezpečnostní služby, obvykle smluvně najatí, dohlížejí, aby se nekradlo.

„Reagujeme na poptávku zákazníků,“ řekl manažer Carrefouru Alexandre de Palmas. Podle něj lidé ani v podvečerních hodinách nemusejí mít starost, že obchod zavře, než do něj dorazí. Dodal, že v pozdních nočních hodinách chodí nakupovat stovky lidí.

Volna v roce 2020: Šest prodloužených víkendů

Domácí

Francouzští majitelé obchodů podle Bloombergu tvrdí, že delší otevírací doba prospěje zákazníkům a nepovede k propouštění. Zástupci odborů se ale obávají, že nový trend zvýší tlak na zaměstnance, aby brali více neoblíbených směn.

Tradiční obchody mají ve Francii v neděli zavřeno, na některých menších městech otevírají až v pondělí odpoledne, nebo dokonce až v úterý. Během týdne mívají obchody v poledne až dvouhodinovou pauzu. V turistických oblastech jsou polední pauzy kratší a některé supermarkety mají otevřeno i v neděli dopoledne.

V Česku zákon od roku 2016 omezuje otevírací dobu velkých obchodů během osmi vybraných svátků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám