Hlavní obsah

Francouzi se musí v příštím roce připravit na další utažení opasků

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Kvůli snížení zadlužení Francie se budou muset její obyvatelé připravit v roce 2012 na další výrazné utažení opasků. Uvedl to premiér François Fillon, jehož citovala agentura AFP.

Článek

Podle Fillona by měl být rozpočet na rok 2012 „jeden z nejpřísnějších od roku 1945,“ tedy od konce 2. světové války. Důležité podle premiéra je, aby si země galského kohouta udržela svoji důvěryhodnost na světových trzích.

K tomu si musí bezpodmínečně udržet svůj rating, který je dosud na nejvyšším stupni AAA. Rating je důležitý pro ekonomiku země, protože určuje úrok, za který si země půjčují peníze. Samozřejmě čím vyšší rating, tím lepší podmínky.

Podrobnější plány by měly být zveřejněny v pondělí po zasedání vlády. Podle revidované prognózy na příští rok by měla francouzská ekonomika růst pouze o jedno procento oproti předpokládaným 1,75 procenta.

Vybraní ministři svolaní prezidentem Nicolasem Sarkozym dostali za úkol „najít“ šest až osm miliard eur (až 200 miliard korun), aby se deficit veřejných financí udržel na 4,5 procenta, jak se Francie zavázala svým evropským partnerům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám