Hlavní obsah

Francii sužuje rekordní nezaměstnanost

Novinky, pit
Paříž

Počet lidí bez práce v tzv. pevninské Francii v červenci opět stoupl a dosáhl na nový rekord. Nezaměstnaných přibylo oproti červnu o 6300 na celkem 3,286 miliónu lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního ministerstva práce.

Foto: Remy de la Mauviniere/Pool , Reuters

Francouzský prezident François Hollande.

Článek

Nepříznivé údaje příliš nehrají do karet francouzskému prezidentu Françoisovi Hollandovi, který slíbil, že do konce letošního roku růst nezaměstnanosti zastaví. Ta už totiž stoupá 27 měsíců v řadě.

Meziměsíčně stoupla červencová nezaměstnanost o 0,2 procenta a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o deset procent. Přesto poslední červencové údaje signalizují, že se podmínky na francouzském trhu práce začínají zlepšovat.

Počet nezaměstnaných mladých lidí klesá už třetí měsíc v řadě, částečně i kvůli 50 000 státem dotovaných pracovních smluv v rámci vládního programu na snížení nezaměstnanosti mladistvých.

Pokud jde o další ekonomické ukazatele, Francie jakožto druhá největší ekonomika eurozóny se ve druhém čtvrtletí vymanila z hospodářské recese, když její hrubý domácí produkt (HDP) přidal mezičtvrtletně 0,5 procenta. To byl nejrychlejší růst za poslední dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám