Hlavní obsah

Francii kvůli koronaviru prudce poklesl počet turistů, dopadne to na ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli koronaviru Francii od začátku roku navštívilo o třicet až čtyřicet procent méně turistů než ve stejném období loňského roku. Prohlásil to francouzský ministr financí Bruno Le Maire na setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank v saúdskoarabském Rijádu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová v rozhovoru s francouzským ministrem financí Brunem Le Mairem

Článek

Tento pokles podle něj může vytvořit tlak na francouzskou ekonomiku – v roce 2018 příjmy z turistiky tvořily osm procent hrubého domácího produktu (HDP).

„Ročně do Francie až dosud přijíždělo kolem 2,7 milionu turistů z Číny. Letos ovšem kvůli epidemii koronaviru s ničím takovým nemůžeme počítat,“ dodal ministr.

Do Francie v roce 2018 přicestovalo podle údajů jejího ministerstva pro Evropu a zahraniční záležitosti zhruba 89,4 milionu turistů, což byl rekord. Rekordní byla odhadem i suma, kterou tam turisté utratili, a to 56,2 miliardy eur (1,4 bilionu Kč).

Benátky ruší kvůli koronaviru karneval, v Itálii je v domácí karanténě přes 50 000 lidí

Evropa

Většina návštěvníků, zhruba 79 procent, pocházela z Evropy, ale nejstrmější nárůst vykázala asijská klientela. Z tohoto kontinentu v roce 2018 do Francie přicestovalo o 7,4 procenta více hostů.

Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici. Už nyní je ale jasné, že se Francii jen těžko podaří splnit loňské předsevzetí přivítat do konce letošního roku 100 milionů návštěvníků.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Francie až dosud ohlásila 12 nakažených, přičemž jeden z nich, 80letý čínský turista, 15. února zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám