Hlavní obsah

Fond kultury už šest let neposkytl žádnou dotaci, zjistil NKÚ

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Některé státní fondy by si zasloužily zrušení, sloučení či zásadní reorganizaci, neboť neplní účel, kvůli němuž byly zřizovány. Navrhuje to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zaměřil na jejich hospodaření. Například Fond kultury od roku 2006 nerozdělil kultuře žádnou podporu, což by mělo být jeho poslání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

NKÚ v kritice popsal i podivné slevy na pokutách při rekonstrukci objektu U Hybernů

Článek

Kontrolován byl Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), Státní fond životního prostředí České republiky (SFŽP), Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie (SFPRČK), Státní fond kultury České republiky (SFK).

Úřad upozornil, že fond pro podporu kultury a fond pro podporu české kinematografie nemají zaměstnance a jejich statut odpovídá útvaru ministerstva.

"Navíc SFK neplnil svůj účel, protože od roku 2006 neposkytoval žádné podpory v oblasti kultury. Aktivity SFK se omezily na činnosti týkající se tří památkově chráněných objektů v Praze," pozastavil se NKÚ nad smysluplností fondu, jehož posláním je právě podpora kultury skrze rozdělování dotací.

Chybějící majetek se jednoduše odepsal

Odhalil však i zásadnější pochybení. "SFŽP nedokázal dohledat mobilní telefony, notebooky, nábytek a další věci v hodnotě 2,8 miliónu korun. SFŽP se rozhodl manko odepsat, aniž by se pokusil majetek dohledat nebo najít viníka," podivili se kontroloři nad přístupem úředníků ke státnímu majetku.

Fond kultury projevil blahosklonnost při pronájmu památkově chráněného domu U Hybernů. Ten měl být zrekonstruován a zkolaudován do konce září 2005, přičemž za nedodržení termínu hrozila nájemci pokuta 200 miliónů korun.

"Tři dny před plánovanou kolaudací ale ministr kultury podepsal dodatek, kterým termín kolaudace o rok prodloužil a případnou smluvní pokutu navíc snížil na 38 miliónů korun," popsal NKÚ podivuhodnou slevu.

Úřad upozorňuje, že stát by měl posoudit, zda by neměly být některé fondy zrušeny či sloučeny. Za zvážení stojí i změna zákonů, které by jim měly zajistit dostatečné příjmy, aby fondy nemusely spoléhat na státní dotace. Kontrola NKÚ se zaměřila na léta 2008 až 2010.

Ministerstvo se hájí

Ministerstvo kultury se proti závěrům NKÚ ohradilo. Upozorňuje na to, že ve sledovaném období Státní fond kultury ČR nemohl zcela fungovat, jelikož Sněmovna od roku 2006 do roku 2011 nezvolila členy Rady tohoto fondu. „Zároveň zpráva NKÚ neobsahovala informaci, že v roce 2011 již došlo ke zvolení Rady Státní fondu kultury ČR. Tato zvolená Rada od té chvíle již 5x zasedla a rozdělila podporu na kulturní projekty ve výši 8 280 000 Kč,“ stojí v reakci ministerstva.

Resort dodává, že se mu novelou zákonů o České televizi, o provozování rozhlasového a TV vysílání a dalších zákonů podařilo nalézt nový funkční zdroj financí pro Státní fond kultury ČR, a to ve výši 18 miliónů ročně. „Pokud by došlo ke zrušení tohoto fondu, kultura by tak přišla o výnosy z TV reklam na kanále ČT2, jelikož ministerstvo kultury jako ústřední orgán státní správy nemůže být příjemcem finančních prostředků mimo státní rozpočet,“ tvrdí ministerstvo.

Co se týče objektu U Hybernů, ministerstvo dodává, že dodatek stanovuje náhradní termín s původní nezměněnou pokutou 200 miliónů korun. „Dodatkem tedy došlo k ročnímu prodloužení povinnosti včetně ponechání pokuty,“ stojí v textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám