Hlavní obsah

Fischer chce exekuci v ČR zabránit úpadkem v Německu

Právo, ČTK, los, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/HAMBURK

Podnikatel Václav Fischer se rozhodl vyhnat čerta ďáblem. Německý soud na jeho vlastní žádost prohlásil konkurs na jeho soukromý majetek. Fischer doufá, že tak ochrání svůj majetek před exekucí, kterou na něj v Česku uvalil soud na žádost dvou firem podnikatele Karla Komárka. Ten je většinovým vlastníkem CK Fischer od roku 2003.

Článek

"Z důvodu ochrany mého majetku před pokusy pana Komárka a jeho firemní skupiny zmocnit se mého majetku jsem počátkem března podal v Hamburku žádost o otevření konkursu na můj majetek," stojí ve stanovisku, jež Fischer zaslal Právu. "Konkurs vyhlášený v Německu tak exekuci zastavil," tvrdí Fischer.

Podle mluvčí Komárka Marie Schorchtové ale exekuci zastavit nelze, protože rozhodnutí o ní již nabylo právní moci. Informaci o tom, že nařízení exekuce na Fischera je pravomocné, potvrdil včera Právu i místopředseda pražského městského soudu Tomáš Vejnar.

"Fischerovo odvolání proti nařízení exekuce, kterou vydal v listopadu loňského roku Obvodní soud pro Prahu 1, bylo již 4. února letošního roku v neveřejném jednání odmítnuto," uvedl Vejnar.

Podkonický: exekuce bude pokračovat

Exekutor Juraj Podkonický, který byl výkonem exekuce Fischerova majetku soudně pověřen, včera Právu řekl, že jeho další postup Fischerův krok neovlivní. "Bez ohledu na prohlášení konkursu v jiném státě exekuce bude pokračovat dál," uvedl.

Naopak podle Fischera ale vzhledem k zahájenému konkursu musí nyní Komárek své pohledávky uplatnit u správce konkursní podstaty v Německu. Také Schorchtová sdělila, že hamburský soud Komárkově firmě K Capital Group zaslal včera dopis, v němž ji vyzval, aby své pohledávky do konkursu přihlásila. Podle Fischera se žádný jiný věřitel do konkursu nepřihlásil.

Jak Právu potvrdila mluvčí za úsek konkursů a vyrovnání pražského městského soudu Ivana Mlejnková, v českém i německém konkursním právu skutečně platí ta zásada, že konkurs má přednost před exekucí. "Konkurs je jakási kolektivní exekuce a ve chvíli prohlášení konkursu jdou všechny individuální exekuce stranou a všechno se řeší v rámci konkursu," vysvětlila Mlejnková Právu

Soud řeší, jak postupovat

Zda to ale platí i v případě, kdy exekuce a konkurs probíhají v různých státech Unie, nedokázala mluvčí soudu odpovědět. "Obdobný případ jsem ve své praxi zatím neměla, je tu třeba aplikovat německé, české a unijní právo, takže v tuto chvíli nevím," uvedla Mlejnková.

Hamburský soud podle údajů zveřejněných v konkursním rejstříku rozhodl o vyhlášení konkursu 16. března. Do 6. května se mohou správci konkursní podstaty, kterým se stal hamburský právník Joachim Büttner, přihlásit Fischerovi věřitelé, a to z jakékoliv země EU.

Fischer dluhy popírá

Skupina podnikatele Karla Komárka se stala většinovým vlastníkem CK Fischer na podzim 2003 poté, co pomohla Václavu Fischerovi z finančních potíží. Fischer v té době čelil exekuci kvůli stamiliónovým dluhům u Komerční banky, České správy letišť a ČSA. Do podobné situace se Fischer dostal nyní znovu. Návrh na zabavení jeho majetku podaly firmy z Komárkovy skupiny proto, že jim údajně nesplácí stamiliónové závazky. Fischer to ale popírá.

Podle něho totiž Komárek chce, aby mu zaplatil dluhy, které od něj koupily právě Komárkovy firmy, a za to získaly majoritní podíl v CK Fischer. "Pan Komárek po mně jako po ručiteli chce peníze, které mu nesplácejí jeho vlastní firmy Fischer Air a Fischer, s. r. o., a já proto pevně věřím, že jeho nároky budou v Hamburku v plném rozsahu odmítnuty," řekl Fischer.

Provozu značek Cestovní agentura Václava Fischera, Fischer Cafe, Fischer Collection a Tomi Tour, které jsou s Fischerovým jménem v Česku nyní spojeny, se konkurs netýká. "Tyto značky jsou v ČR provozovány s mým souhlasem a za mojí podpory, avšak nejsou součástí mého majetku," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám