Hlavní obsah

Firmy shání čtvrt miliónu lidí, ale Češi za mzdu pod 20 tisíc pracovat nechtějí

Novinky, Tomáš Volf

V Česku je podle statistik úřadů práce před 230 tisíc pracovních míst, na která firmy nemohou sehnat zaměstnance. Největší nouze je o lidi s nižší kvalifikací hlavně v dělnických a pomocných profesích. Firmy u daných profesí nabízejí nástupní mzdu většinou pod 20 tisíc, někdy i pod 15 tisíc hrubého. Podle analytiků ale právě nižší mzdy porostou nejsvižnějším tempem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Česku je největší nouze o montážní dělníky, kde je volných přes 24 tisíc míst. Firmy na tyto pozice nabízejí v průměru nástupní mzdu 16 397 tisíc korun. U pomocných či úklidových prací nabízejí po nástupu nejčastěji méně než 15 tisíc, vyplývá z analýzy, kterou na základě dat ministerstva práce vypracovala banka ČSOB společně s Patria Finance.

Z nedostatkových profesí lákají firmy na nejlepší peníze řidiče autobusů, tramvají či kamiónů – v průměru to je téměř 24 tisíc hrubého. Například pražský dopravní podnik nyní novým řidičům nabízí 35 tisíc hrubého a ještě výrazně více mohou dostat řidiči dálkových autobusů. Mzdy řidičů autobusů stouply za posledních pět let v průměru o 20 procent.

Data neukazují tak výrazný nedostatek prodavačů, i zde ale chybí obsadit přes 1500 míst.

„Zaměstnanců je nedostatek a mzdy zrychlují, kam se jen člověk podívá. V uplynulém roce jejich růst pravděpodobně překonal sedm procent a na některých pozicích se přidává výrazně více – jak ostatně ve středu připomněl řetězec Lidl, který znovu zvýšil nástupní plat svým prodavačům o 20 procent na 28 tisíc hrubého,” komentoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Nejhledanější pracovníci v ČR
profesepočet volných místprůměr minimální nabízené mzdy (hrubého v Kč)
montážní dělníci výrobků a zařízení24 30716 397
pomocní pracovníci v oblasti těžby a stavebnictví12 87413 292
pomocní pracovníci ve výrobě12 47214 718
řidiči nákladních aut, autobusů a tramvají10 18523 801
kováři, nástrojáři a příbuzní pracovníci9 61619 215
řemeslníci, kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby7 42516 713
obsluha pojízdných zařízení5 93618 643
uklízeči a pomocníci v domácnosti, hotelích aj.5 57713 236
slévači, svářeči5 55418 864
pracovníci v oblasti ostrahy5 34316 107
prodavači v prodejnách1 51416 500
Zdroj: MPSV (data k 16.2.2018), ČSOB

„Při pohledu na úřady práce je jasně vidět, že jsme nikdy v historii neměli tolik neobsazených míst. Firmy v tuto chvíli nemohou sehnat přes 230 tisíc pracovníků, a to především s nižší kvalifikací. O ty probíhá největší přetahovaná a právě tam může docházet k největšímu nárůstu mezd,” soudí ekonom.

Připomíná, že lidem současně rostou i životní náklady. Inflace se loni držela nad dvěma procenty.

„To může být o důvod více, říci si o vyšší mzdu. Očekáváme proto, že i v tomto roce přetrvají relativně silné mzdové tlaky, které budou postupně tlačit centrální banku k dalšímu zvyšování úrokových sazeb,” uzavřel Bureš.

Firmám se zatím nechce sáhnout hlouběji do kapsy

Nezaměstnanost v Česku se pohybuje pod čtyřmi procenty, podle některých ekonomů je tak ekonomika blízko stavu plné zaměstnanosti. V některých regionech je ale lidí bez práce víc. Ekonom ČSOB Petr Dufek se domnívá, že kdyby byly firmy při lákání pracovníků štědřejší, přiměly by část lidí za prací i cestovat nebo se stěhovat. Statistiky volných pracovních podle něj zatím o dramatickém vylepšování mzdových nabídek nesvědčí.

„Není až takovou výjimkou najít mnoho nabídek s minimální mzdou v místech, kde je naprosto akutní nedostatek lidí. A výjimkou přitom není ani práce na směny. Plošně bych ale hovořit nechtěl – kdo chce kvalitní a loajální zaměstnance, tak si je zaplatí,” řekl Novinkám Dufek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Určitá část populace se ve statistikách nezaměstnanosti neukazuje, protože se na úřadech práce neregistrují. Buď nevěří, že by práci mohli sehnat, nebo za nízké mzdy dělat nechtějí.

„Je otázka, kolik lidí bere dávky, nadělali si děti, aby nemuseli pracovat,” komentoval nedostatek pracovních sil loni na setkání českých vývozců současný premiér v demisi Andrej Babiš.

Průměrná mzda v Česku aktuálně dělá 29 050 korun hrubého, platí ale, že zhruba dvě třetiny lidí na průměr nedosáhnou. Průměr nahoru vychylují vysoké platy například špičkových manažerů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám