Hlavní obsah

Firmy dostanou miliardu na elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci letošního roku budou podnikatelé moci žádat o dotace z Národního plánu obnovy v úhrnné výši 990 milionů korun na nákup elektrických a vodíkových vozů. Dotace je určená pro pořízení osobních i nákladních aut, minibusů, motocyklů a čtyřkolek i e-cargo kol. Uvedli to zástupci poradenské společnosti Naviga4.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firmy mohou žádat o dotaci do výše 40 procent ceny vozidla, minimálně pak 250.000 Kč na jeden vůz. Cena elektromobilů na českém trhu v současnosti začíná na přibližně 450.000 Kč, jediný vodíkový vůz Toyota Mirai vyjde na 1,7 milionu Kč.

V letošním prvním pololetí se v Česku prodalo 1262 elektromobilů, což je zhruba stejně jako loni. Na konci letošního června tak bylo v tuzemsku registrováno okolo 8500 aut na čistě elektrický pohon.

Alfa Romeo, Lancia a DS budou nabízet jen elektromobily

AutoMoto

Národní plán obnovy je podkladem pro čerpání peněz z Nástroje pro oživení a odolnost Evropské unie. ČR by z něj měla získat 180 miliard korun. Je rozdělený na šest hlavních oblastí, které z něj budou financovány. Jedná se o infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci, digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace. Podpora je určena i na zdravotní prevenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám