Hlavní obsah

Firmu Strabag ovládne ruský hliníkový baron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Nečekaný obrat nabrala jednání o budoucnosti rakouské společnosti Strabag. Jedna z největších stavebních společností Evropy nepůjde v nejbližších dnech na burzu, jak se očekávalo, ale rozhodujícím podílem do ní vstoupí ruský oligarcha Oleg Deripaska, přezdívaný hliníkový baron, po Romanu Abramovičovi druhý nejbohatší občan Ruska.

Článek

Vedení Strabagu to oznámilo na středeční tiskové konferenci.

Dramatický zvrat, který podle rakouských médií překvapil i zdejší finanční instituce, znamená, že kapitál firmy bude navýšen o více než jednu miliardu eur (28 miliard korun).

Celkově má Deripaska, který je spřízněn s nedávno zesnulým exprezidentem Borisem Jelcinem a je přezdíván též hliníkový baron, vložit do firmy 1,5 miliardy eur. Kromě navýšení kapitálu má částečně odkoupit i podíly dosavadních vlastníků a získat ve firmě 30procentní podíl.

Dosavadní většinový majitel Strabagu Hans Peter Haselsteiner by měl stejně jako skupina Raiffeisen snížit svůj podíl asi na 25 procent a pojišťovna Uniqa zhruba na 18 procent. Vstup na burzu, plánovaný na začátek května, se odkládá přinejmenším na podzim, ale podle některých pozorovatelů možná i na neurčito.

S Deripaskou k prvenství?

Strabag expanduje zvláště do zemí střední a východní Evropy, a to včetně ČR. Za loňský rok zvýšil svůj obrat ze 6,9 v roce 2005 na 9,4 miliardy eur. Čistý zisk po zdanění z 94,6 na 224 milionů eur. Počet zaměstnanců se zvýšil ze 44 513 na 52 971. Strabag tak byl dosud šestou největší stavební firmou v Evropě, po vstupu Deripasky se má posunout na třetí místo a později možná úplně do čela.

Jmění 39letého oligarchy je odhadováno na 16,8 miliardy dolarů (přes 346 miliard korun). Je především majitelem největšího hliníkářského koncernu světa Rusal, ale patří mu i výrobce automobilů Gaz a podílí se i na výrobě letadel. Spolupracuje prý často i s nejslavnějším ruským oligarchou Romanem Abramovičem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám