Hlavní obsah

Firma postaví v Třinci továrnu za půl miliardy korun

Právo, Anna Bortlíčková
TŘINEC

Korejsko-slovenská firma Matador-DongWon postaví továrnu v průmyslové zóně Baliny v Třinci. Investuje tu půl miliardy korun. Příchod výrobce dílů pro automobilový průmysl do města ocelářů přímo souvisí s investicí Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Článek

Právu to v úterý řekla místostarostka Třince Věra Palkovská (nestr.) krátce poté, co třinecké zastupitelstvo projednalo vstup investora do zóny.

"Předpokládám, že nájemní smlouva bude podepsána příští týden. Se zahájením stavby výrobních hal investor počítá na jaře příštího roku a na jaře roku 2008 pak již chce spustit provoz," doplnila s tím, že v nové továrně se budou vyrábět dveřní rámy aut, tlumicí tyče a nosníky palubní desky.

"Na plnou kapacitu by měl podnik najet v roce 2010, kdy bude zaměstnávat kolem 200 lidí," dodala.

Matador-DongWon, společný podnik jihokorejské firmy DongWon Metal a slovenské společnosti Matador Automotive, funguje ve slovenské Dubnici nad Váhom a je jedním z dodavatelů automobilky Kia Motors Slovakia u Žiliny.

Před podpisem také smlouva s Korejci ve Frýdku-Místku

K podpisu smlouvy s korejským investorem se schyluje také ve Frýdku-Místku, kam míří výrobce veškerého vybavení aut z platu a textilu, společnost Hanil E-Hwa. Její dceřiná firma Hanil E-Hwa Slovakia umístí svůj nový závod ve frýdecko-místecké průmyslové zóně Chlebovice.

"Rada města již smlouvu s investorem schválila, příští týden v pondělí budeme s korejskou stranou dojednávat poslední detaily memoranda," řekla Právu v úterý primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová (ČSSD). Stavba továrny, která při plné výrobě zaměstná 300 lidí, má začít na jaře 2007.

O volné plochy vhodné pro průmyslové stavby je v Moravskoslezském kraji v posledních měsících tak obrovský zájem, že některá města již musejí další investory odmítat. "Chápeme, že investoři chtějí být co nejblíže Nošovicím, ale my už nemáme volné plochy, které bychom jim mohli nabídnout. Nedávno jsme kvůli tomu nemohli vyhovět dvěma výrobcům dílů pro automobilový průmysl. Jednalo se o jednu korejskou a jednu švédskou firmu," řekla Právu mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Kateřina Piechowicz.

Podle ní je zájem investorů tak velký, že by město své průmyslové zóny Chlebovice a Lískovec, které ještě loni byly z velké části volné, nyní zaplnilo i několikanásobně. Podobně je tomu i v Třinci. "Naše průmyslová zóna je dvacetihektarová, ale nyní bychom udali i 35 hektarů," řekla Palkovská.

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech chce zahájit stavbu továrny v Nošovicích koncem letošního roku. Investice má přesáhnout jednu miliardu eur. Termín spuštění výroby investor plánuje na říjen 2008. Při plné kapacitě má nošovická automobilka vyrábět 300 tisíc aut ročně a zaměstnávat přes 3 tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám