Hlavní obsah

Firma JCDecaux pravomocně odsouzena za manipulaci s veřejnou zakázkou

Někdejší místostarosta Prahy 1 Michal Valenta (ODS), firma JCDecaux i její technický ředitel Tomáš Tenzer musí každý zaplatit po 50 tisících korun za ovlivnění zakázky městské části na pronájem reklamních ploch v metru. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl odvolací soud. Ten snížil výši původně uložených trestů a zamítl požadavek státní zástupkyně, aby Valenta dostal i podmíněné odnětí svobody.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší místostarosta Prahy 1 Michal Valenta (ODS), firma JCDecaux i její technický ředitel Tomáš Tenzer musí každý zaplatit peněžitý trest ve výši 50 tisíc.

Článek

Obvodní soud původně stanovil, že Valenta a JCDecaux mají zaplatit 300 tisíc korun a Tenzer 100 tisíc korun. Muži i firma se ve čtvrtek u pražského městského soudu neúspěšně domáhali osvobození.

Státní zástupkyně zase tvrdila, že Valenta si zaslouží přísnější trest, protože za trestný čin přijal majetkový prospěch. To se ale neprokázalo.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Michal Valenta při jednání Obvodního soudu pro Prahu 1.

„Naprosto jsme se ztotožnili s právní kvalifikací tak, jak ji stanovil soud prvního stupně. Trest jsme zmírnili s ohledem na dobu, která uplynula od spáchání trestného činu. Je to pět let a obžalovaní nadále žijí bezúhonnými životy,“ uvedla soudkyně Miroslava Straková. Doplnila, že trestní řízení bylo neúměrně dlouhé, což nezavinili obžalovaní.

Soud potvrdil neplatnost smlouvy Rencar s DPP

Ekonomika

Případ se týkal pronájmu takzvaných citylightů ve vestibulu metra Staroměstská, který firma JCDecaux získala od radnice Prahy 1 v roce 2016. Valenta, který byl místostarostou městské části v letech 2006 až 2010, v té době zasedal v majetkové komisi radnice.

Firmu podle rozsudku zvýhodnil tím, že Tenzerovi poslal zprávu s informaci o záměru pronajmout plochy konkurenční firmě euroAWK. JCDecaux tak podle obžaloby věděla, jaké cenové podmínky nabízí její konkurent, nabídla pak více peněz a uspěla.

Firma dříve u soudu uvedla, že peníze, které od ní Valenta dostal, byly odměnou za poradenství. Muž ve stejné době dostával peníze za konzultace i od Městské části Praha 1. Soudkyně ve čtvrtek poukázala na to, že byl tehdy stále v aktivním kontaktu s úředníky, a to jednak vzhledem ke svým funkcím v různých komisích, jednak i proto, že si velmi čile dopisoval se starostou Oldřichem Lomeckým (dříve TOP 09).

Soud odsoudil firmu JCDecaux a jejího technického ředitele za manipulaci při pronájmu reklamních ploch

Ekonomika

Francouzská firma JCDecaux v Praze působí zejména na základě dvou velkých smluv z 90. let. První z nich společnosti zajišťovala výhradní právo na umisťování reklamy v MHD. Dopravní podnik ji v roce 2016 označil za nevýhodnou a vypověděl ji, poté se obě strany začaly soudit o její platnost.

Soud loni smlouvu zatím nepravomocně označil za od počátku neplatnou, spor stále pokračuje a JCDecaux zahájila s Českem mezinárodní arbitráž. Druhá smlouva, která se týkala 900 zastávek MHD a mobiliáře v ulicích, vypršela letos v červnu. Město chce přístřešky na zastávkách v následujících dvou letech nahradit vlastními.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám