Hlavní obsah

Finové mají vztek na Microsoft. Čtvrtina lidí z Nokie bude hledat práci

Novinky, tov

Finští politici a odboráři reagovali s překvapením a hněvem na fakt, že v zemi přijde kvůli propouštění Microsoftu o práci 1100 lidí z divize kdysi největšího výrobce mobilů na světě Nokia. O místo přijde i mnoho Finů, kteří se kvůli práci museli přestěhovat do USA. Píše o tom server Financial Times.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Zaměstnanci odcházejí ze softwarového střediska Microsoftu ve finském Oulu, které bude zavřeno.

Článek

Nový finský premiér Alexander Stubb označil propouštění za „velmi, velmi složité z lidského úhlu pohledu“. „Teď je důležité nepropadat zoufalství a dívat se dopředu,“ řekl.

Stubb doplnil, že o chystaném propouštění věděl předem, podrobnosti se ale dozvěděl až ze čtvrtečního telefonátu od viceprezidenta Microsoftu Stephena Elopa.  Tento Kanaďan byl před převzetím Nokie jejím šéfem a někteří kritici ho označili za „trojského koně Microsoftu“.

Americká softwarová společnost ve čtvrtek oznámila, že během nadcházejícího roku zruší až 18 tisíc pracovních míst, tedy 14 procent celkového počtu.[celá zpráva]

V září loňského roku ještě dával tehdejší šéf Microsoftu Steve Ballmer naději, že finská pracovní místa jsou v bezpečí. „Neplánujeme v rámci integrace nějak významně přesouvat pracovní sílu za výrobou, očekáváme, že tým Nokie zůstane povětšinou tam kde je,“ napsal v emailu.

Zkažená dovolená

Nyní ovšem téměř čtvrtina zaměstnanců Nokie v této severské zemi s 5,5 milióny obyvatel stráví letní dovolenou s vyhlídkou, že po prázdninách nemá práci. Microsoft zaměstnává 4700 lidí z původní Nokie v hlavním městě Helsinkách a ve městech Salo, Tampere a Oulu.

Z dvousettisícového města Oulu na severozápadě země firma úplně odejde. V centru, kde se vyráběl software pro levnější modely telefonů, pracovalo 500 lidí. Místo toho se zaměří na vývoj klíčových technologií v Tampere a Salo, uvedl Microsoft.

Podle starosty Oulu Matti Pennanena bude město rozhodnutí Microsoftu stát desítky miliónů eur na nevybraných daních a sociálních dávkách. V místních počítačových firmách najde uplatnění jen část propouštěných.

Opoziční finský politik Juha Sipilä napsal, že po koupi Nokie Microsoftem existovala naděje, že by se Finsko mohlo změnit v evropské centrum vývoje a výzkumu. “Taková očekávání teď dostala tvrdou ránu,“ napsal na blogu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám