Hlavní obsah

Finanční správa k rozsudku, který rozmetal její praxi: Analyzujeme, pak možná něco změníme

Novinky, bož

Finanční správa analyzuje rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), podle kterého musí firmě Vyrtych, kterou podezíral z daňového podvodu, přiznat odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Teprve poté případně přikročí ke změně stávající praxe. Podle rozsudku NSS nelze prověřování obchodních partnerů v řetězci bezmezně rozšiřovat a „extenzivně dovozovat, že se má jednat o nekonečně dlouhý řetězec osob”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Finanční správa rozsudek Nejvyššího správního soudu nejprve analyzuje, pak se rozhodne, jestli změní dosavadní praxi.

Článek

Pokud není prokázán opak, je třeba předpokládat, že firma jedná v dobré víře, uvedl soud.

„Rozsudek v současné době analyzujeme, abychom z něj mohli vyvodit případné důsledky pro stávající praxi v oblasti šetření daňových podvodů na DPH a mohli se k němu detailněji vyjádřit,” sdělila Novinkám mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Kateřina Vaidišová.

Řetězec firem nelze bezmezně rozšiřovat

„Dle přesvědčení NSS nelze požadavek evropské judikatury stran prověřování věrohodnosti obchodních partnerů v řetězci extenzivně a bezmezně rozšiřovat,” píše se v rozsudku.

Nebylo prokázáno, že by stěžovatel v tomto ohledu v dobré víře nebyl
Rozsudek NSS v kauze Vyrtych

„Nelze extenzivně dovozovat, že se má jednat o nekonečně dlouhý řetězec osob, kam až by měla povědomost osoby povinné k dani, která zdanitelné plnění uskutečnila a její 'obezřetnost' sahat,” dodal soud.

Podle Vaidišové však rozsudek nelze vztahovat na všechny podvody na DPH. „Byly to právě konkrétní okolnosti daného případu, na základě kterých NSS dospěl k závěru, že nelze odepřít této firmě nárok na odpočet, protože správce daně neshromáždil dostatečně důkazů pro prokázání vědomé účasti daňového subjektu na podvodném jednání a neobezřetnosti při uzavírání obchodu,” řekla Novinkám.

Firma jednala v dobré víře

„Nebyla-li na určitém článku řetězce daň odvedena, nemůže dojít k odmítnutí nároku na odpočet tomu, kdo v dobré víře získá zdanitelné plnění, aniž by o nezákonných praktikách jiného plátce či plátců věděl či mohl vědět,” stojí v rozsudku.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

„Z vazeb mezi zúčastněnými subjekty, jak vyplývají ze spisového materiálu, nebylo prokázáno, že by stěžovatel v tomto ohledu v dobré víře nebyl. Nemůže mu být přičítáno k tíži jednání jiných daňových subjektů, s nimiž neměl založeny obchodněprávní vztahy,” uvedl soud.

Podle mluvčí GFŘ v tom není problém. „S názorem NSS, že nelze upřednostňovat vybrání daně u daňového subjektu, u něhož je to z hlediska vymahatelnosti práva jednodušší a bude u něj daňový výnos zaručen, se plně Finanční správa ztotožňuje a vždy jej také respektovala,” uvedla Vaidišová.

NSS v pondělí rozhodnutím zrušil rozsudek Městského soudu v Praze a předchozí rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství. Firma Vyrtych, která sídlí v Židněvsi na Mladoboleslavsku a vyrábí svítidla, podle rozsudku splnila zákonné podmínky pro přiznání nároku na odpočet. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám