Hlavní obsah

Finanční skandál v Německu: Chybějící miliardy zřejmě nikdy neexistovaly, připustil Wirecard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 1,9 miliardy eur (50,7 miliardy korun) v rozvaze německého poskytovatele plateb Wirecard, které auditoři z Ernst & Young nemohli najít, zřejmě nikdy neexistovaly. Podle serveru týdeníku Die Zeit to uvedla sama společnost. Výsledky hospodaření za minulé čtvrtletí i za loňský rok jsou proto zřejmě zcela chybné.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Sídlo společnosti Wirecard v Aschheimu

Článek

Na konci minulého týdne auditoři z Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecard. Tyto peníze měla společnost podle rozvahy mít na dvou účtech v Asii.

Podle Ernst & Young existuje podezření, že se správci bankovních účtů Wirecard pokusili „oklamat auditora“ a mohli poskytnout „podvržené finanční zůstatky“. Vedení společnosti se k tomuto názoru nyní připojilo, když uvedlo, že zmíněných 1,9 miliardy eur s „největší pravděpodobností neexistuje”.

Částka přitom představuje zhruba čtvrtinu bilanční sumy společnosti.

Skandál v Německu: Poskytovatel plateb Wirecard nemůže najít dvě miliardy eur

Ekonomika

Wirecard proto předpokládá, že výsledky hospodaření za loňský rok i za první čtvrtletí letošního roku byly chybné. Nelze vyloučit ani to, že neexistující peníze ovlivní hospodářské výsledky v předchozích letech.

Šéf Wirecard v pátek rezignoval s okamžitou platností. Již ve čtvrtek dozorčí rada z funkce uvolnila odpovědného radního Jana Marsalka.

Akcie společnosti na konci týdne zaznamenaly největší propad za dobu její existence. Byl to také největší propad, který kdy zaznamenal kterýkoli člen německého akciového indexu DAX.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám