Hlavní obsah

Finance prodaly dluhopisy za 13 miliard

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí (MF) ve středu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 13,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky ČNB). Plány ministerstva financí počítaly maximálně s 13 miliardami korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zájem investorů byl opět výrazně převyšoval nabídku. Měli zájem koupit dluhopisy za zhruba 52 miliard korun.

Největší zájem měli investoři o desetiletý dluhopis s variabilním úročení. Chtěli jej koupit za 23,8 miliardy korun, MF dluhopis prodalo za pět miliard korun.

Zahraniční investoři drží nejvíce českých dluhopisů od roku 2017

Ekonomika

Ministerstvo v dubnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2021 uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 728,4 miliardy korun. To je o 182,1 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové verzi strategie.

Za růstem je především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun kvůli dopadům pandemie a změnám daní.

MF navýšilo minimální objem prodeje dluhopisů ze 400 na 580 miliard korun, tedy o sumu odpovídající navýšení plánovaného schodku státního rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám