Hlavní obsah

Fico považuje rovnou daň za škodlivou, ta na Slovensku končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko zruší rovnou daň z příjmu, kterou země zavedla v roce 2004. K nynější dani ve výši 19 procent přibude nová sazba 25 procent pro lidi s příjmy přesahující zhruba čtyřnásobek průměrné mzdy v hospodářství. Firmy zase budou platit daň ze zisku 23 procent. Oznámil to premiér Robert Fico.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Tímto rozhodnutím definitivně končí na Slovensku rovná daň, kterou z hlediska sociálního pokládáme za škodlivou. Podle nás rovná daň v tomto období nemá místo ve světě," řekl Fico. Očekává se, že změny zdaňování příjmů vstoupí v platnost od příštího roku.

Podle ekonomů rovná daň ve výši 19 procent pomohla přilákat na Slovensko zahraniční investory. Byla označována za symbol úspěchu tehdejší pravicové vlády.

Plánované vyšší zdanění se dotkne lidí s měsíčním příjmem nad 3246 eur (asi 82 600 korun). Fico odhadl, že nová sazba daně postihne jedno procento obyvatel země a že stát z ní získá 50 až 60 miliónů eur ročně. Vyšší daň budou platit i politici.

Na stlačení schodku by to mělo stačit

Slovenská vláda připravuje kromě zvýšení daně z příjmu také nárůst zvláštní bankovní daně a mimořádný odvod pro firmy podnikající v regulovaných sektorech ekonomiky. Očekává se také zvýšení povinných odvodů pro lidi s vysokými příjmy.

Součástí balíků opatření na stlačení schodku veřejných financí je i snížení příspěvků na penzijní účty, které si Slováci odkládají z povinných odvodů; kabinet takto získá zhruba 500 miliónů eur ročně, které použije na vykrytí schodku ve státním důchodovém systému.

Slovenská vláda by prostřednictvím dvou desítek opatření mohla získat kolem 2,3 miliardy eur, což je o asi půl miliardy eur více, než potřebuje ke stlačení schodku veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám