Hlavní obsah

Fico chce garanci peněz v důchodových fondech

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Soukromé penzijní společnosti na Slovensku evidovaly koncem února 2012 přes 1,4 miliónů střadatelů. Premiér Robert Fico neuvažuje o zrušení těchto fondů, ale žádá důchodové společností o garance, že v nich Slováci neztratí peníze.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico dal správcům důchodových fondů na výběr: buď se zavážou, že uhradí spořitelům případné ztráty, nebo vláda opětovně umožní vystoupení z tzv. druhého pilíře důchodového pojištění. O těchto možnostech chce Fico jednat s představiteli důchodových společností.

Fico poukazuje na nízké zhodnocení úspor v důchodových společnostech, které loni nedokázalo pokrýt ani výši inflace. Premiér proto žádá garance, že lidé nepřijdou o peníze. Důchodové společnosti chtějí s vládou jednat. „Od systému chceme, aby kromě garantovaných byly také negarantované investice,“ uvedl mluvčí asociace důchodových společností Peter Socha.

Společnosti jsou proti možnosti vystoupení ze systému, protože to škodí jeho stabilitě. „Pokud systém nebude stabilní, nebude mít dlouhodobé zdroje, které jsme mohli poskytnout vládě například na výstavbu dálnic,“ upozornil Socha.

Podle pravice chce stát více peněz od občanů

Pravicový poslanec Ľudovít Kaník tvrdí, že Fico chce snížit výši odvodu do druhého pilíře důchodového spoření, aby stát získal od spořitelů vyšší částku. „Tato vláda chce získat peníze, které jsou na účtech občanů,“ upozornil Kaník. V současnosti se odvádí do druhého pilíře devět procent. Vláda údajně uvažuje o snížení odvodu do druhého pilíře na šest procent.

Nepříznivý demografický vývoj podle Fica druhý pilíř důchodového spoření nevyřeší. Současný systém, kdy spořitelé odvádějí část do sociální pojišťovny a část do důchodových fondů, však premiér respektuje. „Nikdy bych si nedovolil říct, že je tu zájem zrušit druhý pilíř. To určitě neuděláme. Ve druhém pilíři by však měli zůstat pouze ti, kteří jsou stoprocentně přesvědčeni, že jsou schopni snášet rizika, které jsou s tímto spojeny,“ dodal Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám