Hlavní obsah

Fiat přerušuje výrobu v Srbsku, kvůli koronaviru mu chybí díly z Číny

Novinky, bož

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) přerušila výrobu ve své srbské továrně. Důvodem je nedostatek součástek vyráběných v Číně způsobený epidemií koronaviru SARS-CoV-2. Automobilka to uvedla v pátek, podle listu Financial Times před tím však varovala již před týdnem.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Logo automobilky Fiat Chrysler.

Článek

Jde o první případ, kdy současná epidemie v Číně způsobila zavření evropské továrny. Nedostatek náhradních dílů z postižené Číny dosud vedl k dočasnému přerušení výroby v jihokorejských závodech Hyundai.

Kromě Hyundai a automobilky Fiat Chrysler se s narušením dodavatelského řetězce potýkají automobilky Toyota, Volvo a PSA (Peugeot, Citroën, Opel), uvedl server listu Financial Times.

V srbském městě Kragujevac firma Fiat Chrysler vyrábí model Fiat 500L. V loňském roce se tam podle serveru Bloomberg vyrobilo 40 tisíc vozů.

Hyundai kvůli koronaviru zastaví výrobu v Jižní Koreji, nemá díly

Ekonomika

Pevninská Čína ve čtvrtek zaznamenala 5090 nových případů koronaviru SARS-CoV-2. Evidováno je v zemi 55 748 nakažených. Téměř 1400 lidí podlehlo nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje.

Tato epidemie dopadá i na světovou ekonomiku. Čína je zásadní součástí dodavatelských řetězců řady globálních firem, včetně zmíněných automobilek Hyundai a Fiat Chrysler.

Čína je také významným obchodním partnerem Německa, jež je pro změnu největším exportním trhem pro Česko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám