Hlavní obsah

Fiala: Zastavením plynu Polsku porušuje Rusko smlouvy a vyhrocuje situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za vyhrocování situace a porušení smluv považuje český premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Ruska zastavit dodávky zemního plynu do Polska. Podle Fialy je nutné zbavit se postupně závislosti na ruských palivech. Předseda vlády to dnes uvedl na Twitteru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) napsal, že Rusko používá plyn jako zbraň.

Oba tak reagovali na oznámení polské plynárenské společnosti PGNiG, že ruský Gazprom od středečních 08:00 zastaví dodávky plynovodem Jamal.

„Ze strany Ruska tak dochází k dalšímu vyhrocování situace a porušování platných smluv. Je to další důkaz toho, že se musíme postupně zbavit závislosti na ruských fosilních palivech,“ uvedl Fiala.

„Závislost některých států na jeho (ruských) surovinách nás dělá vydíratelnými a omezuje akceschopnost pomoci Ukrajině,“ napsal na twitteru Síkela.

Při pondělních jednáních se zástupci Evropské komise viděl odhodlání se závislosti zbavit.

„Přesně takový je i cíl České republiky a blížící se předsednictví nám v tomto ohledu nabízí jedinečnou příležitost. Společný postup napříč členskými státy nám totiž umožní tento proces provést výrazně rychleji, jednodušeji a za cenu menších ztrát,“ dodal Síkela.

Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že případné přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý.

Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu této suroviny do Česka.

Rusko zastavuje dodávky plynu do Polska a Bulharska

Evropa

Síkela zdůraznil, že dodávky plynu do České republiky jsou stabilní.

„Nepozorujeme žádné výpadky. V tuzemských zásobnících je k dnešku přibližně 900 milionů metrů krychlových zemního plynu, od 1. dubna tedy jeho množství narostlo o více než 90 procent,“ dodal.

V Česku je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu společnost RWE Gas Storage, provozuje šest zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových.

Dalším provozovatelem podzemních zásobníku plynu v tuzemsku je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury.

Zásobníky RWE Gas Storage jsou nyní naplněny zhruba ze 30 procent, letos se začaly plnit o několik týdnů dříve, již 1. dubna, a to na základě požadavků zákazníků.

Zásobu plynu má ČR přibližně na měsíc, a to v závislosti na počasí.

Zásobníky plynu v Česku se už plní

Ekonomika

Gazprom polskou stranu neinformoval, proč s dodávkami plynu končí. Nicméně portál onet.pl napsal, že minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za surovinu v rublech, jak žádá Kreml.

To ovšem Varšava odmítá, premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

Reklama

Výběr článků

Načítám