Hlavní obsah

Fed plánuje zvýšení úrokových sazeb

– Washington

Americká centrální banka Fed zvažuje zvýšení úrokových sazeb. Vyplynulo to z vyjádření její předsedkyně Janet Yellenové. Není ani jasné, kdy to udělá a co vyplyne ze zasedání Fedu příští měsíc, napsal ve čtvrtek list The Wall Street Journal.

Foto: Molly Riley, ČTK/AP

Janet Yellenová

Článek

Podle Yellenové by zvýšení krátkodobých sazeb „mohlo být adekvátní relativně brzo“. Při minulém zasedání se vedení Fedu rozhodlo zvýšení odložit, aby dostal větší prostor na zotavení trhu práce. Yellenová dodala, že říjnové rozhodnutí ponechat sazby nezměněné, neznamená, že by panovala nedůvěra v hospodářství. Míra nezaměstnanosti je ale stále nad bodem, kde by se měla dlouhodobě ustálit.

Yellenová uvedla, že pokud by Federální výbor pro otevřený trh příliš dlouho odkládal zvýšení sazeb, mohlo by to vést k relativně prudké změně. Zdůraznila, že udržování stávajících nízkých sazeb by mohlo povzbuzovat nadměrné riskování a ve výsledku porušit finanční stabilitu.

Fed zvýšil po dlouhých odkladech úrokové loni v prosinci na 0,25 až 0,5 procenta. Od té doby s nimi nehýbal. Začaly ale růst mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám