Hlavní obsah

Farmáři obvinili ministra Jurečku, že podléhá tlaku velkých podniků

Novinky, tov

Bývalý farmář Marian Jurečka čelil při nástupu do čela ministerstva zemědělství podezření, že bude zvýhodňovat malé zemědělce. Po roce v úřadě ale naopak sklízí kritiku za to, že promarnil čas pomoci rodinným farmám a naopak zvýhodňuje velké podniky. Uvedla to v prohlášení Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Asociace, která sdružuje zhruba tři tisíce převážně menších rodinných farem, v prohlášení uvedla, že Jurečka podléhá tlaku velkých podniků a zájmům jejich nevládních organizací. Tím vytváří překážky k čerpání dotací pro malé subjekty.  Sedláci naopak doufali v zavedení určitého stropu pro dotace pro největší podniky, což se také nestalo.

Ministr podle nich nevyužil téměř nic z možných nástrojů a příležitostí reformy zemědělské politiky v EU, přestože například podporu menším projektům již před rokem slíbil.

„Nejvíce jsme ministrovi vyčítali, že loňský Rok rodinných farem nevyužil k zviditelnění a případně i k navržení podpor, které tento, ve světě  nejrozšířenější způsob hospodaření podporují,“ řekl Novinkám předseda asociace Josef Stehlík.

Podle něj to byla především nevyužitá možnost podpory malých farem zvýšenými přímými platbami na prvních 90 hektarů a ustoupení od bodového zvýhodnění malých projektů v Programu venkova. Podle asociace hrozí nebezpečné zpoždění čerpání finančních prostředků.

V Česku dominují nástupci velkých JZD

Jurečka stojí v čele ministerstva necelý rok. Jeho rodina soukromě hospodaří na farmě v Rokytnici u Přerova. Agrární komora byla proti nástupu Jurečky do funkce, argumentovala mimo jiné obavou, že bude nadržovat malým farmám.

Průměrná velikost zemědělského podniku je v Česku nejvyšší z celé EU. Dominantní podíl na produkci mají velké společnosti a družstva vzniklá z předlistopadových JZD a státních statků. Větší podniky dosáhnou snáz na množstevní slevy a lepší výkupní ceny a mají lepší přístup k investičním dotacím.

Ministr Jurečka kritiku odmítl. V prohlášení, které stejně jako původní kritiku zveřejnila asociace na svém webu, uvedl, že nerozumí tomu, proč se ho ASZ "snaží očernit".

Smír po jednání

"Menší farmáři nestojí na okraji mého zájmu. Naopak, ministerstvo zemědělství je podporuje prostřednictvím mnohých dotačních programů i osvětových akcí," uvedl mimo jiné Jurečka a téměř na dvou stranách vypočítal opatření na podporu malých farem. Vedle finančních pobídek zmiňuje například i loňské pořádání pěti Farmářských slavnostní pro rodiny s dětmi nebo projekt Poznej svého farmáře.

Kritiku se mu tak podařilo zmírnit. Přispělo k tomu i rychlé jednání s představiteli asociace.

„V úterý proběhlo jednání s ministrem a snad jsme nalezli modus operandi jak postupovat dál,“ dodal její předseda Stehlík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám