Hlavní obsah

Exportéři ohodnotili vládu, dostala lepší čtyřku

Novinky, pit

Asociace exportérů vystavila české vládě vysvědčení, se kterým se chlubit příliš nelze. Celková známka totiž byla lepší čtyřka a vyplývá z průzkumu, který proběhl mezi členy této asociace v říjnu tohoto roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V rámci průzkumu hodnotili členové některé oblasti, které mají významný vliv na podnikatelské prostředí v ČR. Sledována byla míra byrokracie a korupce, jak stát pomáhá českým exportérům a českým podnikatelům a také jak je vnímán zákoník práce.

„Každou sledovanou oblast hodnotili členové asociace na bodové škále 0 až 100. Nejvíc negativně vnímají pomoc státu českým exportérům. Průměrně za ni udělili pouze 26 bodů. Celkové hodnocení potom dosáhlo 34 bodů, což, převedeno na stupnici hodnocení ve škole, značí nelichotivou lepší čtyřku,“ sdělil k výsledku Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Exportéři čekají zhoršení

Jak Daněk připomněl, navíc hrozí reálné nebezpečí, že dojde-li k zavedení připravovaných změn, zejména v daňové oblasti, situace se nadále ještě zhorší. Podle Indexu podnikatelského prostředí exportéři sledují od roku 2005 na základě řady statistických dat, jakým způsobem se vyvíjí podnikatelské prostředí v ČR a jak export.

„Výsledek ukazuje, že zatímco se tento index zhoršil o více než 25 procent oproti roku 2005, narostl export za stejné období o více než 63 procent,“ doplnil Daněk s tím, že exportérům se zatím daří vyrovnávat se s nepříznivými vlivy na jejich podnikání a prosazovat se na zahraničních trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám