Hlavní obsah

Export českého piva poprvé klesl, zájem byl menší i v tuzemsku

Pivovary sdružené v Českém svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) loni vyrobily o 5,9 procenta méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii České republiky. Absolutní čísla, zahrnující také výsledky pivovarů, které nejsou členy svazu, by měla být k dispozici v červenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilusrační foto

Článek

"Tuzemské pivovarství je podobně jako jiná odvětví postiženo poklesem poptávky, i když to nelze říci o všech pivovarech. Projevuje se trend, na který upozorňujeme již několik let - pozvolný, ale trvalý přesun ke kvalitnějším pivům, ležákům," řekl výkonný ředitel svazu Jan Veselý.

Zatímco poptávka po výčepních pivech loni klesla přibližně o deset procent, ležáky zaznamenaly mírný nárůst o 0,3 procenta. Poprvé za posledních deset let se snížila také výroba nealkoholického piva, a to o jedno procento.

Ještě výrazněji se přesun spotřebitelů od slabších piv směrem k silnějším projevil na domácím trhu. Produkce výčepních piv pro český trh klesla o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.

V rozporu s dlouhodobými předpoklady odborníků v loňském roce rychleji klesala spotřeba lahvového piva než piva v sudech. Pěnivého moku baleného v lahvích se prodalo o desetinu méně než předloni, sudového o 4,5 procenta méně. Ohromný růst naopak nastal u piva v PET lahvích, jeho prodej se meziročně zvýšil na 45násobek.

Domácí pivovary předloni vyrobily 19,81 miliónu hektolitrů piva, což byl druhý nejvyšší výstav v historii po rekordním roce 2007. Podle Veselého vyrobí pivovary nezačleněné do ČSPS ročně zhruba 800 000 hektolitrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám