Hlavní obsah

Experti nevěří, že obří ztrátu Société Générale způsobil defraudant

Novinky, CNN, toh, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvod za téměř pět miliard eur v jedné z největších evropských bank Société Générale měl údajně spáchat třicetiletý finančník Jerome Kerviel. Banka s touto verzí přišla ve čtvrtek, v podstatě se tak postavila do role oběti. Experti však jejímu tvrzení nevěří.

Foto: HO, Reuters

Finančník Jerome Kerviel, který má údajně stát za podvodem v hodnotě pěti miliard eur v Société Générale.

Článek

Podle verze banky došlo k podvodu tak, že muž nakoupil rozsáhlé spekulativní pozice na evropských akciových indexech. Navíc znal vnitřní kontrolní systémy podniku, tím se snažil veškeré transakce krýt.

Je možné, aby jedinec dosáhl obřích transakcí za zády celého vedení firmy? Banka tvrdí že ano, staví se tak do role oběti. Jenže francouzští experti vysvětlení jednoho z největších bankovních podvodů všech dob nevěří.

„Každý, kdo pracuje v bance ví, že když ztráty z obchodů dosáhnou nějaké výše, přijde o pozici. Ztráty mohou dosáhnout sta až 200 miliónů eur, ale rozhodně ne pěti miliard,“ míní Marc Touati, ekonom Global Equities.

Podobného názoru je i Arnaud Riverain, analytik Arkéon Finance. „Jeden člověk nemůže vyprovokovat takovou katastrofu,“ řekl.

Ředitel společnosti CNRS Elie Cohen uvedl, že pokud banka tvrdí, že jedna osoba dokázala spekulovat s akciemi a akciovými indexi bez krytí svého jednání, není možné, aby se to událo v kratším časovém období. Domnívá se, že se tak dělo celý loňský rok.

Obavy ze skandálu připouští i francouzský prezident

Své znepokojení nad situací v bance dal najevo i prezident Nicolas Sarkozy. Řekl, že skandál kolem Société Générale vrhá na francouzský finanční systém nespolehlivost a nedůvěryhodnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám