Hlavní obsah

Expert: Ceny nemovitostí neklesnou, nemají kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové byty se prodávají pomaleji, protože zdražily hypotéky, ale ceny bytů nominálně neklesnou. Developeři už v souvislosti s tím začali více uvažovat o nájemním bydlení, řekl Právu ředitel korporátního a nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Byty v novostavbách se začaly prodávat hůře. Klesnou tedy ceny?

Ochlazení extrémně vysoké poptávky, která byla v roce 2020 a 2021, se dalo očekávat. S růstem úrokových sazeb sice nejspíš dojde k výpadku investorů, kteří byty kupovali na pronájem a financovali je hypotékou, ale na druhou stranu je hypoteční trh stále podstatně výše, než byl v roce 2020.

Letos v březnu sice objem poskytnutých hypoték klesl až o polovinu oproti loňskému nadprůměrnému roku, ale reálně jsme stále nad rokem 2020. A to platí pro celý první kvartál, to znamená pokles o 35 % oproti loňsku, ale stále o 30 % více než před covidem.

Teď zřejmě dojde ke korekci na zdravější úroveň, ale já osobně neočekávám, že by ceny bytů nominálně poklesly, protože nemají kam klesat.

Zájem o nové byty klesá, ceny zatím ne

Domácí

Když ale výrazně ubude kupujících, protože nemají na hypotéku, tak se sníží poptávka – a to se přece musí promítnout do prodejních cen. Nebo ne?

Přibližně polovina bytů je kupována za hotovost. To jsou investoři, kteří chtějí ochránit své peníze před inflací, a uložit peníze do cihel jim stále dává smysl. Ti jsou připraveni kupovat i nadále. Zvýšení úrokových sazeb u hypoték tak zasahuje odhadem polovinu trhu. V praxi tím pokles ve výsledku ovlivňuje asi čtvrtinu poptávky po nemovitostech. A to se pořád bavíme o tom loňském, extrémně vysokém roce…

Foto: Právo

Ředitel korporátního a nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura

Na podzim jsem říkal, že inflace na investičních aktivech už proběhla. Investovalo se do nemovitostí či do jiných aktiv a dnes dobíhá spotřebitelská inflace. Což sice z krátkodobého pohledu znamená, že nemovitosti by mohly v reálných cenách poklesnout například na úroveň poloviny loňského roku, nicméně nominálně klesat nebudou. Opravdu nemají kam, jelikož ty tlaky, aby se držely nebo rostly dál, jsou i nadále, a to především nákladové.

Není-li na hypotéku, musí se do nájmu. Reagují na to developeři, když jim navíc nejdou prodeje tak svižně?

Od září loňského roku vnímáme u developerů trend, že o nájemním bydlení začali uvažovat. U svých projektů třeba 80 % bytů prodají, pokryjí náklady a zisk z projektu nechají uložený ve formě neprodaných bytů určených na dlouhodobý pronájem.

Začaly tak přemýšlet i velké zahraniční skupiny, které tímto způsobem dříve neuvažovaly. Také zaznamenáváme, že vznikají fondy, které mají zájem skupovat velké skupiny jednotek, nebo to pro ně developer postavil a prodal jako celek v balíku. Už i před růstem úrokových sazeb takové fondy řešily eurové financování, jelikož byly záporné sazby, a i s nízkým ziskem jim to dávalo smysl.

Byty opět závratně zdražily, v Brně už 100 tisíc za metr čtvereční

Ekonomika

Více se hovoří o družstevním bydlení. Chtějí do něho vstupovat i některé banky, protože úvěrují větší subjekt a je pro ně méně rizikový než jednotlivec. Co vy?

Sledujeme to, ale ještě jsme zatím takový projekt nerealizovali. Viděli jsme, že někteří klien­ti nad tím uvažují, že by celý ten projekt prodali do družstva, které sami založí, a v něm prodávali družstevní podíly.

Určitě je to i jeden ze způsobů řešení bytové potřeby pro méně bonitní klienty nebo pro ty, kteří nedosáhnou na hypotéku. Zájem může být s tím, že mají možnost si jednotku odkoupit a ten družstevní podíl jim nyní usnadní situaci s hypotékou.

Podle mého názoru je to především nevýhodné pro některé soukromé kupující. Ti jsou totiž na stejné lodi s ostatními družstevníky, a když polovina splácí řádně a polovina ne, tak je to pro ty platící problém.

S růstem úrokových sazeb stojí hypotéky už i násobně více. Jak na tom budou klienti, kteří si od roku 2015 brali hypotéky se sazbami dvě procenta a jimž bude fixace letos či příští rok dobíhat?

Nová sazba pro ně bude trojnásobná, možná dokonce i ještě vyšší. Je však třeba také dodat, že v roce 2015 byly ceny nemovitostí o polovinu níže než dnes, tedy i ten úvěr byl podstatně nižší, než by byl dnes. Po těch pěti až sedmi letech mají takové domácnosti třeba už čtvrtinu nebo pětinu hypotéky splacenou.

V praxi to pak znamená, že to samotné navýšení úroků, i v korespondenci s růstem platů za šest let, by z mého pohledu nemělo představovat dramatický problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám