Hlavní obsah

Exotická investice nevyšla. Lesy ČR se snaží prodat plantáž v Nikaragui

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plantáž na teakové dřevo v Nikaragui, do které před deseti lety investoval státní podnik Lesy ČR (LČR), stále prodělává. Podnik se ji nyní snaží prodat. Šéf LČR Daniel Szórád označil projekt jeho předchůdců za „dobrodružný”.

Foto: Profimedia.cz

Teaková plantáž na ilustračním snímku

Článek

S prodejem ztrátové teakové plantáže LČR v Nikaragui podniku pomůže tamní ministr zahraničních věcí Samuel Santos López, který o situaci jednal v pondělí s vedením firmy v Hradci Králové. Podniku slíbil součinnost při hledání případného investora a řešení problému splachů odpadů z komunální skládky nedaleko plantáže, řekla ve čtvrtek mluvčí LČR Eva Jouklová.

Projekt teakové plantáže Lesy ČR spoluvlastní z poloviny prostřednictvím podílu v hradecké společnosti H.F.C. Projekt vznikl přibližně před deseti lety a dosud nepřinesl žádný zisk.

„LČR je držitelem 50% podílu ve společnosti H.F.C, tedy 83 akcií o jmenovité hodnotě 51,28 miliónu korun,” upřesnila na dotaz Novinek mluvčí.

Platili ostrahu i letenky

Náklady projektu doposud dosáhly asi 20 miliónů korun, zčásti z prostředků H.F.C. Lesy ČR ale přispívaly například na placení ostrahy. Případ se dostal i do hledáčku Nejvyššího kontrolního úřadu, který upozornil i na to, že do Nikaragui létali vysocí manažeři LČR na služební cesty, na které časově navazovala jejich dovolená.

Žádný další majetek v zahraničí LČR nevlastní, uvedla Jouklová.

Záměrem současného vedení Lesů ČR, které nastoupilo před dvěma lety, je celý pozemek plantáže i s budovami prodat. „Nejistota zhodnocení investice, ale i vzdálenost a nedostatečná znalost prostředí i pěstování teaků nás vedou k záměru prodeje,” uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Foto: Lesy ČR

Ředitel Lesů ČR Daniel Szórád (druhý zprava) se setkal s nikaragujským ministrem zahraničí Samuelem Santosem Lópezem (uprostřed).

Nikaragujský ministr se podle Jouklové vyjádřil, že prodej asi dvousethektarového pozemku je možný.

Zájem nemá ani univerzita

Původním záměrem projektu bylo dodávat teakové dřevo nábytkářským firmám ve Střední Americe. Nic z toho se zatím nenaplnilo, původní odhady výnosů se ukázaly jako nereálné. Problémy údajně vyplývaly z ne zcela vhodného způsobu pěstování a lokality plantáže. Szórád již dříve projekt vzniklý za jeho předchůdců označil za nedostatečně připravený až dobrodružný.

Původně se také uvažovalo o tom, že by projekt v Nikaragui mohla pro své studijní a výzkumné účely převzít brněnská Mendelova univerzita. V minulosti se na projektu studijně podílela. Škola ale převzetí odmítla.

Lesy ČR podíl v H.F.C. drží od roku 2000, druhým společníkem je hradecká stavební firma Fato invest. Hlavním aktivem firmy H.F.C. je hotel U Královny Elišky v historickém centru Hradce Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám