Hlavní obsah

Evropu čeká výrazné zdražení plynu, varuje Gazprom

– Moskva
Novinky, pit

Ruský plynárenský gigant Gazprom očekává, že průměrné ceny plynu pro Evropu v rámci dlouhodobých kontraktů stoupnou do prosince v průměru na 500 dolarů za 1000 kubických metrů, nyní se cena pohybuje kolem 350 dolarů. To je podstatně víc nad plánovanou úrovní, cituje agentura Reuters šéfa Gazpromu Alexeje Millera.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Podle šéfa Gazpromu si bude muset Evropa zvyknout na výrazně dražší plyn.

Článek

Ceny plynu souvisí s cenou ropy a ropných produktů. Ropa se v současné době drží nad 120 dolary za barel, což je nejvíc od roku 2008. Důvodem jsou nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě. Podle Millera poptávka v Evropě navíc výrazně vzrostla.

„Evropské trhy lámou všechny rekordy. Například objem dodávek Gazpromu na duben překoná dodávky běžné v některých zimních měsících,“ připomněl Miller.

Obavy z jádra zvednou odběr plynu

Gazprom v únoru plánoval zvýšit průměrné ceny plynu pro Evropu na letošní rok o zhruba 15 procent na 352 dolarů za 1000 kubických metrů. Jak se však domnívají analytici, tato cena poroste, neboť průměrná cena plynu se už za letošní první čtvrtletí vyhoupla na 346 dolarů.

Za zvýšenou poptávkou plynu stojí hospodářské oživení Evropy. „Jaderné“ události v Japonsku pak způsobily, že mnohé evropské státy začínají přehodnocovat využití jádra, což by rovněž mělo přispět mimo jiné i ke zvýšenému odběru plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám