Hlavní obsah

Evropské burzy prudce klesají, reagují na propad v USA

Novinky, ČTK, tov, bož
Aktualizováno

Evropské akciové trhy včetně Prahy ve čtvrtek klesají, hlavní indexy jsou nejníže za více než 20 měsíců. Evropa následuje středeční propad na Wall Streetu, v červených číslech skončily i burzy v Asii.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Výprodeje v Asii a Evropě reagují na paniku na Wall Streetu.

Článek

Evropské akciové indexy jako Stoxx Europe 600 a FTSE 100 ztrácely ráno přes 1,5 procenta, kolem poledne propad prohloubily na téměř dvě procenta. Podobně klesala i burza v Německu či ve Francii. Pražská burza po otevření klesala o 1,39 procenta na měsíční minimum.

Propad je nicméně mírnější než na burzách v Asii, kde hlavní indexy odepsaly kolem čtyř procent, souhrnný index bez Japonska je nejníže za rok a půl. Nervozitu investorů vyvolává kromě dopadů globální obchodní války také růst výnosů dluhopisů americké vlády.

Akcie ve Spojených státech ve středu prudce oslabily, hlavní indexy odepsaly více než tři procenta a zaznamenaly nejvyšší denní propad za osm měsíců. Investoři se zbavovali růstových titulů v čele s technologickými společnostmi, kde byly ztráty ještě výraznější.

Fed se zbláznil, prohlásil Trump

Jednou z hlavních příčin prudkého poklesu cen akcií je rychlý růst výnosů amerických státních dluhopisů. Například obligace se splatností deset let, které jsou považovány za ukazatel vývoje firemních dluhů i vývoje sazeb hypoték, se dostaly nad 3,2 procenta.

Americký prezident Donald Trump ve středu v reakci na výprodej akcií znovu kritizoval americkou centrální banku (Fed). Její postupné zvyšování úrokových sazeb označil za chybu a prohlásil, že růst sazeb je příliš rychlý. „Myslím, že se Fed zbláznil,“ řekl Trump. Jeho slova vyvolávají na trzích značné obavy o nezávislost centrální banky.

Na grafu je vidět vývoj indexu technologických firem Nasdaq, ten klesl nejvíc za dva roky.

„Důvodem pádu trhů je pokračující eskalace obchodní války, která se už začíná projevovat v hospodaření amerických firem či nadnárodních korporací. Trhy ovšem také zneklidňuje celosvětový posun od extrémně a nekonvenčně uvolněné měnové politiky, která byla příznačná prakticky pro celé uplynulé desetiletí,“ uvedl ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

V čele tohoto trendu podle ekonoma stojí americký Fed, který postupně zpřísňuje měnovou politiku. Takže trhy se musí zbavit návyku na „drogu levných peněz“.

Komentoval i možné důvody kritiky prezidenta Trumpa. „Citelnější propad amerických burz před volbami do Kongresu, které se konají za necelý měsíc, by snížil šance republikánských zákonodárců, neboť volby budou do značné míry jakýmsi referendem o Trumpovi,“ dodal Kovanda.

Na devizových trzích ve čtvrtek oslabuje dolar, který je obvykle vnímán jako bezpečný přístav v dobách politické a ekonomické nejistoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám