Hlavní obsah

Evropské burzy čelí vyšetřování kvůli růstu cen burzovních dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské akciové burzy v posledních měsících čelí stížnostem z řad svých největších klientů, že předražují základní složku každodenního obchodování: data. Podle názoru některých burzy poplatky zvyšují, aby kompenzovaly slabší příjmy z obchodování, píše list Financial Times. Situaci začal vyšetřovat Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA), zprávu plánuje vydat v prosinci.

Foto: Staff, Reuters

Burza ve Frankfurtu

Článek

Makléři, manažeři fondů a investoři stále hlasitěji kritizují růst nákladů na získávání základních informací, jako jsou ceny, za jaké se nabízí a prodává ta která akcie, nebo objemy obchodů.

Burzy podle kritiků zneužívají svou pozici jediného poskytovatele a za údaje účtují poplatky vysoce překračující náklady na jejich získávání a distribuci. Jedna nejmenovaná společnost odhaduje, že se tyto její náklady vloni zvýšily o 19 procent. V USA je situace obdobná. Podle společnosti Burton-Taylor International Consulting se příjmy burz z prodeje dat zvyšovaly od roku 2012 o téměř 13 procent ročně. Na příjmech globálních burz dosahujících 30 miliard dolarů (686,3 miliardy Kč) se data nyní podílejí zhruba pětinou.

Burzy to popírají  minulý měsíc společnost Oxera v průzkumu pro Federaci evropských burz zjistila, že příjmy z prodeje dat se v období 2012 až 2018 zvyšovaly ročně o jedno procento, z 230 milionů eur (5,9 miliardy Kč) na 245 milionů.

Druhá strana ovšem namítá, že burzy neustále mění definice poplatků a jejich kategorie a za „nové” produkty účtují vyšší ceny.

Obchodníci si hodně slibovali od směrnice MiFID 2, která stanovila nová pravidla pro investiční služby bank a fondů i pro burzy v Evropské unii. Do obchodování akciemi měla vnést transparentnost, zatím jsou z ní ale zklamáni. Burzy argumentují tím, že jakákoli kontrola cen ze strany EU je v rozporu s principy ekonomiky volného trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám