Hlavní obsah

Evropská továrna Tesly vyroste v Berlíně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla otevře svoji první evropskou továrnu v německé metropoli Berlíně. V úterý to oznámil zakladatel společnosti Elon Musk. Podle něj bude Tesla v Německu od roku 2021 vyrábět vozy Model Y a Model 3.

Foto: Profimedia.cz

Tesla Model Y

Článek

„Německý strojírenský průmysl je výjimečný, což je jeden z důvodů, proč chceme evropskou Gigafactory postavit právě v Německu,“ uvedl Musk podle listu Financial Times.

Řada německých politiků plán Tesly uvítala. Ministr hospodářství Peter Altmeier (CDU) se podle serveru týdeníku Die Zeit nechal slyšet, že oznámení Tesly je „další známkou atraktivity Německa“ jakožto centra automobilového průmyslu a také „milníkem v budování elektromobility“.

Berlínská senátorka (členka místní vlády) pro hospodářství Ramona Popová (Zelení) počítá s tisíci nových pracovních míst i v přilehlé spolkové zemi Braniborsko. „V současnosti se hovoří v souvislosti s Gigafactory o šesti tisících sedmi tisících pracovních míst v Braniborsku,“ uvedla. Vytvoření dalších stovek až tisíců pracovních míst očekává i v samotném Berlíně.

Muskova Tesla už hledá zaměstnance pro pobočku v Česku

Ekonomika

Tesla podle ní není jen výrobcem automobilů, ale je aktivní i v oblastech softwaru, inovací a výzkumu. „V tomto případě je Berlín samozřejmě správná lokalita,“ dodala.

O tom, že by evropská Gigafactory mohla být v Německu, se dlouho spekulovalo. Musk již více než před rokem uvedl, že jde o „první evropskou volbu“. Hovořilo se ale spíše o severoněmeckém Dolním Sasku a Severním-Porýní Vestfálsku. Obě země sousedí s Nizozemskem.

Tesla překvapila ziskem, akcie prudce posílily

Ekonomika

V roce 2016 se také spekulovalo, že Gigafactory by mohla vyrůst v Česku. Pro Českou republiku hovořila skutečnost, že má v Krušných horách vysoké zásoby lithia. V Česku nakonec vzniklo jen oficiální zastoupení automobilky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám