Hlavní obsah

Evropská komise vyšetřuje České dráhy kvůli možnému dumpingu

Aktualizováno

Evropská komise (EK) vyšetřuje České dráhy (ČD), zda ve snaze vypořádat se s konkurencí neúčtovaly ceny, které byly nižší než náklady. EK to oznámila ve čtvrtek tiskovou zprávou. Takový postup národního dopravce by totiž byl v rozporu s antimonopolními pravidly Evropské unie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Komise má obavy, že ČD mohly účtovat ceny, které jsou tak nízké, že by nemohly pokrýt náklady služby,“ stojí v tiskové zprávě.

„Hospodářská soutěž tlačí ceny dolů a zvyšuje kvalitu služeb. To v železniční osobní dopravě potřebujeme, zejména když skutečně usilujeme o snižování emisí uhlíku,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Věcí se Brusel podle tiskové zprávy „bude zabývat prioritně”. Pro šetření nejsou stanoveny žádné právní lhůty a jeho délka závisí obvykle na složitosti případu nebo třeba na tom, jak vyšetřovaná firma s komisí spolupracuje.

„Musíme podrobně prozkoumat obchodní praktiky společnosti České dráhy, abychom se ujistili, že nevytlačují konkurenty v neprospěch cestujících,“ dodala.

ČD jsou hlavním provozovatelem železniční dopravy v Česku a do roku 2011 byly jedinou železniční společností nabízející služby na trati mezi Prahou a Ostravou. V reakci na vstup konkurentů RegioJet a Leo Express na tuto trať společnost výrazně snížila ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám