Hlavní obsah

Evropská komise prošetřuje úvěr pro ČSA

Aktualizováno

Evropská komise začala vyšetřovat úvěr, který státní společnost Osinek poskytla českému leteckému dopravci ČSA. Půjčka ve výši zhruba 2,5 miliardy korun měla aerolinkám pomoci vytvořit rezervu na "horší časy" a pomoci se splátkami leasingu na letadla.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Komise nemůže vyloučit, že půjčka, kterou letecká společnost použije na financování nákladů spojených s provozem společnosti, nepředstavuje státní pomoc," uvedla komise. Pokud by došla ke stejnému závěru i na konci vyšetřování, ČSA by nejspíš musely peníze vrátit. Valná hromada ČSA schválila v polovině loňského listopadu návrh na kapitalizaci úvěru od firmy Osinek. Předpokládalo se, že stát miliardový úvěr vymění za akcie.

Evropská unie má pro úvěry od státních firem velmi přísná pravidla, může je posoudit jako nedovolenou státní pomoc.

Ministerstvo financí ve středu uvedlo, že dostalo již na podzim podnět od vlády, aby úřad připravil restrukturalizační plán. Ten by měl být vytvořen právě dle pravidel EU. "Uvedený dokument je v současnosti zpracováván. Evropské komisi bude předložen ke schválení ve 2. čtvrtletí 2010. Jeho obsahem je analýza probíhající i budoucí restrukturalizace Českých aerolinií, včetně řešení úvěru od společnosti Osinek," uvedlo ministerstvo s tím, že bude v šetření s EK plně spolupracovat.

Komise neprošetřuje jen českou firmu. Ve středu bylo mimo jiné oznámeno, že v šetření je i půjčka ve výši 166 miliónů eur (zhruba 4,3 miliardy Kč), kterou se Slovensko rozhodlo poskytnou tamnímu nákladnímu železničnímu přepravci ZSSK Cargo. Komise chce zjistit, jestli Bratislava tímto krokem nenarušila konkurenci na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám