Hlavní obsah

Evropská komise označila polskou maloobchodní daň za nelegální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské kontrolní orgány označily polskou maloobchodní daň za nelegální. Podle Evropské komise (EK) zvýhodňuje malé podniky oproti větším. Vyplývá to z pátečního sdělení komise.

Foto: Jan Čech, Novinky

Evropské kontrolní orgány označily polskou maloobchodní daň za nelegální.

Článek

Polsko zavedlo s účinností od 1. září loňského roku v maloobchodním sektoru daň, která vycházela z firemního obratu. „Kvůli progresivní daňové struktuře by menší firmy maloobchodní daň neplatily buď vůbec, nebo menší průměrnou sazbu než větší účastníci na trhu,” sdělila EK.

Komise zahájila šetření v září v reakci na stížnost. Jelikož zatím žádné daně podle nových pravidel vybrány nebyly, nebude je nutné vracet. Evropská komise funguje jako dozorce nad hospodářskou soutěží v Evropské unii.

Daň byla schválena loni v létě a týká se maloobchodních prodejců. Ti s obratem do 17 miliónů zlotých (přes 106 miliónů Kč) jsou od daně osvobozeni. Pro obrat mezi 17 a 170 milióny zlotých je daň 0,8 procenta a nad 170 miliónů 1,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám