Hlavní obsah

Evropská komise nabídla tři možné scénáře společné obrany EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) má tři nápady, kudy by se mohla v budoucnu ubírat společná obrana EU. Prvním je dobrovolná spolupráce případ od případu s tím, že by Brusel k této spolupráci přispíval, druhý předpokládá sdílení finančních a operačních prostředků zemí pro vyšší solidaritu v obraně a třetí počítá s postupným vymezením společné obranné politiky EU.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Federica Mogheriniová

Článek

„Dokument je příspěvkem komise k úvahám o budoucnosti Unie v této oblasti a vychází z poptávky po integrovanější a efektivnější obraně ze strany občanů,” uvedla šéfka unijní diplomacie Frederica Mogheriniová, která má v EK na starosti také bezpečnost.

Návrh EK Mogheriniová představila dva dny před začátkem bezpečnostní konference v Praze. Opakovaně zdůraznila, že posílení evropské obranné spolupráce nemá v žádném případě nahradit činnost Severoatlantické aliance či s ní nějak soutěžit.

„Víme, že EU není vojenské spojenectví a nebude se v něj měnit. Je to otázka maximalizace přidané hodnoty, kterou může EU nabídnout svým členským zemím k jejich bezpečnostní a obranné spolupráci," řekla Mogheriniová.

Zmínila se přitom o takových oblastech, jako je vojenský vývoj a výzkum, rozvoj obranných schopností či kooperace v unijních vojenských či civilních misích a operacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám