Hlavní obsah

Evropská komise odsouhlasila český plán na snižování deficitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve čtvrtek souhlasila s českým plánem stlačit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2008. Současně ho ale označila za málo ambiciózní a příliš opatrný.

Foto: Miroslav Knotek

Jesličky v Radobyčicích.

Článek

"Ve vytyčeném makroekonomickém rámci se rozpočtová úprava jeví věrohodně, ale ne moc ambiciózně," sdělila EK. Tato opatrnost podle ní "naznačuje, že příjmy by mohly být lepší, než se očekává, a výdaje nižší, než je plánováno." Že je český plán"opatrný" potvrdil i český velvyslanec při EU Jan Kohout.

Plán rozpočtů do budoucích let, tzv. konvergenční program, vypracovalo ministerstvo financí a souhlasila s ním česká vláda. Podobný program mají všechny země EU, v nichž neplatí jednotná měna euro.

Vedle Česka bude do roku 2008 snižovat svůj schodek Maďarsko. Slovensko a Polsko by se měly pod tříprocentní hranici dostat o rok dřív. Kypr dostal lhůtu do roku 2005 a Malta do roku 2006. Slovinsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko problém nadměrného deficitu nemají.

EK zatím nebude za překračování schodků žádný stát sankcionovat. Uznala, že vstup do EU je pro ekonomiku zemí velký otřes a lze jím zdůvodnit porušování rozpočtové disciplíny. Komise běžně země za dlouhodobé překračování schodků sankcionuje.

Rozpočtové deficity ČR (v mld. Kč)
199715,7
199829,3
199929,6
200046,1
200167,7
200245,7
2003109,1
2004115,0*
* pozn: rozpočet schválený Parlamentem ČR

Obavy z dluhu

Obavu vyjadřuje komise z vývoje českého státního dluhu. Má za to, že by se mohl zvyšovat rychleji než z letošních 38,4 procenta na 41,7 procenta v roce 2007, jak vláda plánuje. Obává se, že příjmy nebudou tak vysoké, jak vláda plánuje, protože už nebude probíhat tolik privatizací.

Komise také upozorňuje, že ČR hrozí "vážné nebezpečí rozpočtové nerovnováhy" kvůli nákladům vyvolaným stárnutím obyvatelstva. Návrhy na změny ve zdravotnickém a důchodovém systému jsou nedostatečně a výdaje země na důchody a zdravotnickou péči se budou stále zvyšovat.

Euro do 2010

Pokud ČR plánovaný program dodrží a rozpočtový schodek bude pod 3 procenta, mohla by euro přijmout v roce 2010. Požadavek schodku rozpočtu totiž musí země splnit dva roky před přijetím společné měny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám