Hlavní obsah

Evropská centrální banka zaplavila eurozónu masivní vlnou peněz

Novinky, pit
Frankfurtnad Mohanem

Celkem 800 bank a dalších finančních společností si od Evropské centrální banky (ECB) vzalo levné tříleté úvěry s jednoprocentním úročením v celkové výši 530 miliard eur (asi 13,2 biliónu korun). Informovala o tom agentura Reuters s tím, že finance byly poskytnuty v rámci druhého kola mimořádného programu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Jde tak o masivní finanční injekcí a zřejmě poslední pokus o definitivní vyřešení dluhové krize, která eurozónu sužuje už asi dva roky a jejíž dopady se prozatím výrazněji nezmírnily. Podle ekonomů je ale otázkou, zda snaha ECB zabere.

První kolo této operace se uskutečnilo v prosinci a tehdy si 523 žadatelů vzalo levné úvěry za celkem 489 miliard eur. Jak po tomto prvním kole uvedl šéf ECB Mario Draghi, podařilo se zamezit „velké, opravdu velké úvěrové krizi“. Mnozí ekonomové se podle agentury Reuters domnívají, že ve středu šlo o poslední pokus ECB bojovat s krizí, která sužuje eurozónu.

Jak uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, primárním účelem této akce je poskytnout bankovnímu sektoru dostatek likvidity a zabránit tomu, aby banky přestaly půjčovat finanční prostředky jak na mezibankovním trhu, tak ve vztahu klient – banka.

Nebezpečí vysoké inflace

Výhody v krátkodobém horizontu spočívají podle analytika Miroslava Frayera z Komerční banky především v podpoře mezibankovního trhu a financování podniků. „V dlouhodobém období samozřejmě velmi uvolněná měnová politika, právě i díky těmto operacím, přináší mnohá rizika například v podobě vysokých inflačních tlaků či přehnaně vysokém růstu úvěrové činnosti,“ připomněl Frayer.

Jak připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin, tato operace dluhové problémy eurozóny nevyřeší, ale má spíše přinést zklidnění na trhy a zmírnit obavy z nedostatku likvidity a přimět banky, aby dále kupovaly dluhopisy.

Podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank tyto nestandardní operace ECB eurozónu samy o sobě nezachrání. „Zachrání ji jedině reformy zadlužených zemí. Operace ECB mimo jiné zmírní paniku na finančních trzích do doby, než se projeví efekt reforem,“ doplnil Franče.

Reklama

Výběr článků

Načítám