Hlavní obsah

Evropská centrální banka snížila základní úrok, bojí se krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. Banka tím chce před klíčovým summitem Evropské unie podpořit ekonomiku eurozóny, které v důsledku dluhové krize hrozí propad do nové recese.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB čtvrtečním krokem navázala na listopadové snížení úroku z úrovně 1,5 procenta, kam sazbu zvýšila teprve během letošního prvního pololetí. Na jednom procentu držela banka sazbu od poloviny roku 2009, kdy končila globální finanční krize a recese, až do letošního dubna.

Znamená to, že ECB snížila sazby na obou zasedáních, jimž předsedal nový prezident banky Mario Draghi. Udělala to i přesto, že inflace v eurozóně je nadále kolem tří procent, výrazně nad stanoveným cílem, podle něhož chce ECB udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty.

Ekonomika měnové unie se kvůli dopadům dluhové krize během roku zřetelně zhoršila a Draghi před měsícem nevyloučil, že v nejbližší době může eurozóna upadnout do nové recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám