Hlavní obsah

Evropská centrální banka sníží nákupy dluhopisů na polovinu

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) od října sníží měsíční objem nákupů dluhopisů z 30 miliard na 15 miliard eur. Na konci roku chce nákupy zcela ukončit.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

ECB se prostřednictvím nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů snaží podporovat inflaci v eurozóně. „Rada guvernérů očekává, že základní úrokové sazby ECB zůstanou na současné úrovni alespoň do léta 2019 a v každém případě tak dlouho, jak bude nezbytné, aby bylo zajištěno, že se bude inflace nadále udržitelným způsobem přibližovat k hodnotám, které jsou ve střednědobém horizontu pod dvěma procenty, ale blízko této úrovně,” uvedla banka.

„Z pohledu středoevropského regionu je podstatné, že hlavní scénář výhledu měnové politiky v eurozóně se nijak nemění. ECB nemá důvod spěchat se zvyšováním svých úroků a k prvnímu takovému kroku přistoupí nejdříve za dvanáct měsíců,” řekl Novinkám hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Šéf ECB Mario Draghi odpoledne představí nové prognózy pro vývoj ekonomiky a inflace v eurozóně. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,4 procenta, stejným tempem jako v prvním čtvrtletí.

Inflace dosáhla dvou procent

Meziroční inflace v eurozóně v srpnu podle bleskového odhadu Eurostatu dosáhla dvou procent. To je o desetinu procentního bodu méně než v červenci. Nejvíce zdražovaly energie.

„Z hlediska ECB je však závažnější stále poměrně mdlá dynamika jádrové inflace. Ta vykázala meziroční růst opět pouze ve výši jednoho procenta,“ připomněl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Trh přitom v obou případech čekal rychlejší cenový růst. Nižší inflace přitom může oddálit zahájení zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám