Hlavní obsah

Evropa vysává světové zásoby LNG. Odnášejí to chudé země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské tažení proti dovozu ruských paliv má za cíl potrestat Moskvu za její napadení Ukrajiny. Drtivé dopady má ale i na země vzdálené od místa konfliktu tisíce kilometrů.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pákistán, pátá nejlidnatější země světa, už před deseti lety ve snaze vyhnout se volatilitě cen na mezinárodních trzích vsadil na zkapalněný zemní plyn (LNG). Masivně investoval do infrastruktury a uzavřel dlouhodobé kontrakty s dodavateli v Itálii a Kataru.

Mnozí z nich ale nyní dohody neplní, protože LNG prodávají evropským zemím, které jsou za neruský plyn ochotny zaplatit několikanásobně více, a to i přes závratné ceny pro domácnosti. Evropa letos podle agentury Bloomberg dovezla už o 50 procent více LNG než loni a vzestupný trend nezastavitelně pokračuje.

Evropa přeplatila Asii a stala se největší destinací pro LNG z USA

Ekonomika

„Evropa vysává LNG (celému světu),“ podotkl Steve Hill z koncernu Shell.

Pákistán ale není v žádném případě sám. LNG se nedostává dalším asijským zemím, jako například Bangladéši či Barmě, zatímco mnohé další, třeba Indie či Srí Lanka, navyšují své nákupy levných energií z Ruska. A další státy nadále spoléhají na fosilní paliva, jejichž spalování vytváří velkou část emisí přispívajících ke globálnímu oteplování.

Reklama

Výběr článků

Načítám